Gemeente Moerdijk


WIJZIGING REFERENDUMVERORDENING

De referendumverordening van de gemeente Moerdijk wordt aangepast. De mogelijkheden om een referendum te houden, worden hierdoor uitgebreid.

Op 1 januari 2002 is de Tijdelijke referendumwet in werking getreden. Deze wet geeft de burgers de mogelijkheid om via een handtekeningenprocedure een referendum aan te vragen. Hoeveel handtekeningen er voor een referendum nodig zijn, is afhankelijk van de aard van het referendum en het aantal kiesgerechtigden in de gemeente. Dit soort referendum heet een raadgevend referendum. Bij een raadgevend referendum is wettelijk bepaald over welke onderwerpen een referendum gehouden mag worden.

De nieuwe mogelijkheid is het raadplegend referendum. Dit zijn referenda die op initiatief van de overheid worden gehouden. Hierbij hoeven geen handtekeningen ingezameld te worden om aan te tonen dat voldoende burgers het houden van een referendum steunen. In het geval van de gemeente Moerdijk kan de gemeenteraad onderwerpen aandragen waarvan hij vindt dat er een referendum over gehouden moet worden. Aan deze vorm is echter ook een aantal regels verbonden, zo mag er bijvoorbeeld geen referendum gehouden worden over belastingen.

Zowel raadgevende en raadplegende referenda zijn niet bindend. De burgers geven enkel raad aan de overheid. Een referendum is pas geldig als de opkomst tenminste gelijk is met die van de laatstgehouden verkiezingen, met een minimumopkomst van 30% van de kiesgerechtigden.