Ingezonden persbericht

Persbericht

Arnhem 27 november 2003

Zwartboek Ama campussen

Onbegrensd roept tweede kamerleden op de ama campussen te sluiten

Vandaag heeft de organisatie Onbegrensd aan alle tweede kamerleden het "Zwartboek Ama campussen" toe laten komen. Sinds de opening van de ama campussen in Vught en Deelen zijn zij en de daar heersende regimes veelvuldig in de media geweest. Minister Verdonk laat in een brief aan de Tweede Kamer1 weten dat "de AMA-campus in Deelen functioneert naar behoren", dat de schoolgang normaal is en de "jongeren zich op een normale wijze ontwikkelen". Na lezing van het Zwartboek zijn zulke stellingen onhoudbaar.
Uit een vertrouwelijke notitie aan de tweede kamer die vandaag is uitgelekt schrijft minister Verdonk dat zij besloten heeft het experiment van de ama- campus met een jaar te verlengen.
Het lijkt erop, dat de evaluatie van de campussen, die binnenkort zou plaatsvinden hiermee van de baan is. Onbegrensd hoopt dat tweede kamerleden met het zwartboek voldoende materiaal in handen hebben om de minister op het matje te roepen en alsnog op een evaluatie aan te dringen. Onbegrensd vraagt aan de kamerleden de campussen met behulp van het Zwartboek kritisch te evalueren. Volgens Onbegrensd zou een dergelijk inhumaan systeem geen draagvlak mogen hebben. De opvang dient niet vanuit een afschrikfunctie bekeken te worden. Het welzijn van de jongeren moet voorop staan.

Tot nu toe zijn de alleenstaande minderjarige vluchtelingen zelf nauwelijks aan het woord gekomen. Met het Zwartboek beoogt Onbegrensd dit alsnog te doen. In gesprekken met ama's en uit reacties van coaches komen de onmenselijkheid en onhoudbaarheid van de campussen duidelijk naar voren. Een van de grootste problemen voor de ama's is dat zij geen vrijheid hebben en uitgesloten worden van de Nederlandse samenleving. Er staan grote hekken om de campussen. Daarbij komt nog dat hen geen uitleg over het waarom van de hekken gegeven wordt.

"om de campus staat een hek, ze hebben ons niet gezegd waarom, misschien dat we gevangenen zijn."

Niet alleen het recht op vrijheid, maar ook het recht op privacy wordt geschonden, door de voortdurende controle en rapportage van hun gedrag.

"People are controlling you, you are not free, it's like you live in a security office. They walk behind you and write everything down that is negative."

De situatie blijkt onhoudbaar en onleefbaar. De campussen moeten dicht en het campus systeem moet worden verworpen.
Onbegrensd is een organisatie die streeft naar een samenleving zonder grenzen, waarin iedereen het recht heeft over haar of zijn eigen leven te beschikken waar hij of zij wil. Detentiecentra en ama-campussen zijn extreme vormen van het vluchtelingenbeleid die lijnrecht tegenover deze visie staan. Daarom voert Onbegrensd een campagne tegen detentie van vluchtelingen, waarbinnen de sluiting van de ama-campussen speerpunt is.

Het Zwartboek staat ook in zijn geheel op internet: www.squat.net/onbegrensd.
Voor meer informatie kunt u met Onbegrensd contact opnemen op onderstaand adres.
Onbegrensd
Karel van Gelderstraat 1
6828 HL Arnhem
06-45800447
e-mail: onbegrensd@zonnet.nl