FHI

FHI wil liever opdrachten dan subsidie

universiteit aantrekkelijke klant voor technologiebedrijven

AMERSFOORT- De overheid stimuleert meer innovatie door het verstrekken van opdrachten dan door subsidies en beleidsnota's. FHI, de federatie van technologiebranches bracht deze boodschap op haar jaarcongres over aan Annette Nijs, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Haar ministerie zou samen met het ministerie van Economische Zaken veel meer dan nu een coördinerende rol moeten gaan spelen om maatschappelijke doelen van de overheid te vertalen naar opdrachten voor technologieontwikkeling door het bedrijfsleven.

FHI-voorzitter Tom Fransen nam op het FHI jaarcongres stelling tegen de gangbare opvatting dat innovatie vooral moet komen van technologie-instituten die hun kennis gaan verkopen aan bedrijven. Fransen vroeg aandacht voor 'the other way around'. Universiteiten en technologie-instituten als TNO en DLO zouden verplicht moeten worden hun budgetten aan te wenden voor onderzoek dat zij uitbesteden bij Nederlandse bedrijven. 'Via de wetenschap kun je als bedrijf de kortste weg vinden naar de wereldmarkt' is de ervaring van FHI-manager Kees Groeneveld. 'Verscheidene van onze bedrijven hebben deze ervaring opgedaan. Maar in het koor dat nu 'leve de innovatie' zingt, lijkt men dat niet te begrijpen'.
FHI stelde in haar jaarcongres voor een gezamenlijke task force te vormen van technologiebedrijven met de ministeries van EZ en OC&W om deze visie te vertalen in nieuw beleid.

Met een ledenaantal van 850 technologiebedrijven en een omzet van vijf miljard euro, volledig in de technologie, is FHI een belangrijke gesprekspartner voor de overheid die technologische innovatie wil stimuleren. Annette Nijs bleek zich dat te realiseren. Met name de branche voor Laboratorium Technologie, één van de vier FHI branches, is een onderschatte groep van bedrijven in Nederland.

Harde toezeggingen deed de staatssecretaris niet. 'De overheid, ook het ministerie van OC&W mag aanhaken bij onze initiatieven', riep FHI zelfverzekerd.
Intussen vroeg de federatie van technologiebranches de overheid en de politiek aandacht te besteden aan het handhaven van regelgeving. Hard roepen dat allerlei onnodige regels moeten worden afgeschaft is niet voldoende. Als er is geïnvesteerd in de ontwikkeling van apparatuur en software die anticipeert op gezondheid, veiligheid en traceerbaarheid, dan mag van de overheid worden verwacht dat die afdwingt dat er zodanige controle wordt uitgeoefend dat die apparatuur ook wordt aangeschaft en toegepast. Aanscherping van regelgeving kan zelfs de technologische innovatie en internationale concurrentiepositie van Nederland bevorderen, meent FHI.
Het derde element van het FHI-congres paste perfect in deze lijn: de breedte van de technologiebranches bleek voornemens het JET-NET-initiatief te gaan ondersteunen. De stimulering van de keuze voor Beta-vakken op havo/vwo en de doorstroming in die richting is ook van belang voor de kleinere en middelgrote bedrijven. Vanuit dat uitgangspunt zou FHI zich graag aansluiten bij het initiatief van de 'grote vijf': AKZO, DSM, Philips, Shell en Unilever.

FHI, de federatie van technologiebranches omvat de Nederlandse brancheorganisaties voor Industriële Elektronica, Industriële Automatisering, Laboratorium Technologie en Medische Technologie. Binnen die vier branches opereren ongeveer dertig bedrijvenclusters van elk vijftien tot veertig bedrijven groot.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het bureau van FHI: Annika van de Bovenkamp, tel: 033-4657507, e-mail: a.van.de.bovenkamp@fhi.nl

27 nov 03 16:54