Gemeente Tilburg

27-11-2003
Opnieuw Europese subsidie voor Tilburg
Gezamenlijke lobby levert 2,4 miljoen op voor herontwikkeling bedrijventerrein

Na de verwerving van circa 1 miljoen Europese subsidie voor het Nederlands Textielmuseum vorig jaar heeft de gemeente Tilburg opnieuw een forse bijdrage uit een 'Brussels fonds' toegewezen gekregen. Het gaat om een bijdrage van 2,4 miljoen toegekend uit het zogeheten Interreg III B programma voor het opknappen van een aantal bedrijventerreinen in de stad. Doel van het Interreg-programma is het bevorderen van transnationale samenwerking in Noordwest-Europa. Daarbij gaat het om samenwerking ten behoeve van een harmonieuze en duurzame ontwikkeling binnen Europese regio's.

Duurzame ontwikkeling is ook een sleutelwoord binnen het zogeheten REVIT-project, waarin Tilburg met vijf andere Europese steden en regio's samenwerkt. De projectpartners zijn Stuttgart (D), de regio Nantes (F), de Britse steden Torfaen (Wales) en Medway (Engeland) en Hengelo.
De naam REVIT is afgeleid van het hoofdthema van het project, de revitalisering van bedrijventerreinen. Elke partner concentreert zich op een bepaald aspect van de herontwikkeling van verouderde bedrijventerreinen. De daarbij opgedane kennis en ervaring wordt onderling uitgewisseld. Zo wordt voorkomen dat het wiel telkens opnieuw wordt uitgevonden. Via internet en allerlei andere media wordt deze kennis verder in Europa verspreid opdat veel meer steden en regio's dar hun voordeel mee kunnen doen.

Met een totale investering van ruim 20 miljoen Euro is het REVIT-project het grootste Interreg-project dat tot nu toe is gehonoreerd. De EU financiert de helft van de totale projectkosten. Van deze 10 miljoen subsidie ontvangt Tilburg 2,4 miljoen. Met deze bijdrage kan een flinke impuls worden gegeven aan de revitalisering van de binnenstedelijke bedrijventerreinen Volt/Phoenix, één van de gemeentelijke sleutelprojecten, en Dirigentenlaan. In het kader van de herontwikkeling van deze terreinen zal er onder andere aandacht zijn voor sociale veiligheid van het gebied. Er worden goed verlichte paden en wegen aangelegd en er is veel ruimte voor openbaar groen. Daarnaast kunnen er investeringen nodig zijn die een impuls betekenen voor een kwaliteitsverbetering van de terreinen.
De officiële start van het project vindt eind januari 2004 in Stuttgart plaats tijdens een officiële bijeenkomst van alle projectpartners.