Time : 4:04:54 PM
Date : Thursday, November 27, 2003
Sender Name: Max Havelaar

GB & CARREFOUR breiden fair trade­gamma uit

GB & Carrefour hebben beslist hun assortiment van eerlijke handelsproducten uit te breiden. Ze kiezen voor één merk: Oxfam Fair Trade. De externe controle gebeurt door het keurmerk Max Havelaar.

Eerlijke handel
Carrefour Belgium heeft reeds enkele jaren producten van eerlijke handel in het assortiment, zoals koffie en bananen met het Max Havelaar keurmerk. De onafhankelijke organisatie Max Havelaar verleent een keurmerk aan producten die de internationale normen van de eerlijke handel respecteren. Max Havelaar controleert de volledige keten van producenten tot afgewerkt product. Deze producten worden een steeds groter succes bij onze klanten, bij wie de aandacht voor het milieu en de levensomstandigheden van de producenten toeneemt. GB en Carrefour breiden het gamma producten van eerlijke handel nu uit met de producten van het merk Oxfam Fair Trade. Door resoluut voor één merk te kiezen, beschikken Carrefour & GB nu over het grootste assortiment Oxfam Fair Tradeproducten in de grootdistributie.

Carrefour & GB
Carrefour & GB hebben niet gewacht tot het concept "duurzame ontwikkeling" een feit zou zijn. Het bedrijf heeft er namelijk al op geanticipeerd door concrete initiatieven te nemen, die voor de burger een bewustwordingsproces inhouden op het gebied van economie, omgeving, sociale ontwikkeling en ethische belangen. De slogans van GB, "De klant eerst", en bij Carrefour, "En alles wordt mogelijk", zijn immers geen holle leuzen.

Oxfam Fair Trade
Oxfam Fair Trade is de belangrijkste groothandel in producten van eerlijke handel in België. Deze organisatie steunt kleine of middelgrote producentengroepen in het Zuiden in hun strijd voor een leefbaar bestaan. Door hen een eerlijke prijs te betalen, die meestal hoger ligt dan de gangbare marktprijs, geeft Oxfam Fair Trade de producentengroepen de kans om te werken aan hun eigen structuur en om hun toekomst in eigen handen te nemen.

Lancering
Vanaf november 2003 vinden de klanten reeds 19 Oxfam Fair Tradeproducten in Super GB (zie toegevoegde lijst). De lancering wordt ondersteund door animaties in 30 Super GB's in de weekends van 28-29 november en 5-6 december. Vanaf januari 2004 zullen er 30 Oxfam Fair Tradeproducten in Carrefour liggen.

Perscontact :

- Max Havelaar, Dirk Steurs, 02/213.36.26, 0473/91.56.86
- Carrefour Belgium, Geneviève Bruynseels, Tel.: 02/729.18.14
- Oxfam Fair Trade, Luc Rombaut, Tel. : 09/218.88.99