VVD



Nieuws

27 nov 2003 - Inbreng Frank de Grave debat
Stabiliteitspact

DEBAT STABILITEITSPACT

Woordvoerder: mr. F.H.G. de Grave

Datum: 27 november 2003

De beslissing van de Ecofin in de nacht van maandag op dinsdag jl. over het Stabiliteitspact is een slecht besluit, slecht voor Nederland en slecht voor Europa. Slecht voor Nederland omdat het stabiliteitspact grote Nederlandse belangen voor ons land beschermt. Ons land getroost zich terecht grote inspanningen Nederland voor te bereiden op de gevolgen van de vergrijzing. Terecht wijst de regering op de gevolgen van het niet naleven van het stabiliteitspact: het risico van hogere renteniveau's, lagere economische groei en verzwakking van de Euro. Juist een land als Nederland met zijn omvangrijke pensioenvoorzieningen zal de negatieve gevolgen van deze risico's ondervinden. Ik wijs in dit verband op de verklaring van de Raad van Bestuur van de Europees Centrale Bank, waarin het Ecofin besluit ten zeerste wordt betreurd en waarin wordt gewezen op mogelijke ernstige gevolgen.

Maar het besluit is ook slecht voor Europa. De VVD-fractie wil in dit verband met instemming verwijzen naar de verklaring die de Europese Commissie heeft laten opnemen in de notulen van de Ecofin-vergadering:

"De Commissie betreurt het ten zeerste dat de Ecofin-raad niet heeft gehandeld conform de regels en de geest van het Verdrag en het Stabiliteitspact, welke unaniem zijn overeengekomen door alle lidstaten. Alleen een systeem, gebaseerd op naleving van afgesproken regels kan garanderen dat verplichtingen worden nageleefd en dat alle lidstaten gelijk worden behandeld".

Dat laatste, Meneer de Voorzitter, slaat de spijker op de kop. Een Europa waarin afspraken eenzijdig kunnen worden genegeerd als het land ter zake maar groot en machtig genoeg is, kan geen geloofwaardig Europa zijn.

Meneer de Voorzitter, de vraag is: wat nu? Allereerst wil de VVD-fractie opmerken dat wij de inzet van de Nederlandse regering rond de buitensporige tekortprocedure's van Frankrijk en Duitsland altijd hebben gesteund. Wij zijn van oordeel dat het kabinet, de Minister President en de Minister van Financiën in het bijzonder goed en adequaat hebben geopereerd. Wij zien geen reden voor kritiek: integendeel: zij hebben consistent en met volle inzet gewerkt.

Verwijten zijn slechts op z'n plaats aan die landen die gemeend hebben het voorstel van de Europese Commissie als hoeder van het Stabiliteitspact te moeten torpederen. Zij, en zij alleen, kunnen worden aangesproken op de negatieve gevolgen hiervoor!

Maar terug naar de vraag: wat nu? Een makkelijk antwoord op deze vraag is er niet. Daarvoor is de ontstane situatie té ernstig. De VVD-fractie wil de volgende aspecten naar voren brengen en vraagt ter zake een reactie van de regering.

1. De gang naar het Europese Hof. Wij vinden dat het voor de hand zou liggen dat de Europese Commissie als hoeder van het Verdrag en Pact het Ecofin besluit voorlegt aan het Europese Hof. Dit te meer omdat de Commissie zelf in de eerder door mij aangehaalde verklaring spreekt van "schending van de geest en regels van het Verdrag van Maastricht en het Stabiliteitspact". Nederland zou daar nadrukkelijk op moeten aandringen.

Ook het Europees Parlement zou deze stap kunnen overwegen, gelet op de duidelijke negatieve reactie van de meerderheid van het Europees Parlement over het gewraakte Ecofin besluit. Ook een dergelijke Nederlandse stap stuit bij ons niet op principiële bezwaar, maar juridisch -zo hebben wij begrepen- ligt een dergelijke stap voor een lidstaat dat heeft deelgenomen aan de besluitvormingsprocedure, minder voor de hand.

2. Een keiharde inzet van Nederland bij de Intergouvermentele Conventie over de nieuwe Europese Grondwet, teneinde er voor te zorgen dat deze nieuwe Grondwet zal bijdragen aan herstel van vertrouwen in een gelijke behandeling van alle lidstaten in Europa en van het naleven van afspraken. Daartoe is volgens de VVD in ieder geval nodig -wij waren daar al van overtuigd, maar nu des temeer- dat Nederland zijn vetorecht houdt over de Europese meerjarenbegroting. In de tweede plaats dringen wij het aan dat Nederland zich ervoor sterk maakt dat de versterking van de positie van de Europese Commissie rond excessieve tekortprocedure's als neergelegd in deel III art 76 zoals neergelegd in het Conventieresultaat onaangetast blijft. Sterker: wij zouden er als VVD-fractie voor willen pleiten dat ter zake de Commissie exclusief bevoegd wordt verklaard maatregelen te namen en boete's op te leggen zoals de Commissie deze bevoegdheden heeft met betrekking tot de Vrijwaringsclausule's. Zo voorkomen we politiek handjeklap in De Ecofin.

Vanzelfsprekend, Meneer de Voorzitter, moet Nederland ook alles in het werk stellen om te houden aan hun belofte dat zij in 2005 hun tekorten onder de grens van 3% hebben teruggedraaid.

Tot slot, Meneer de Voorzitter, hoe nu verder met het Stabiliteitspact? Minister Zalm heeft feitelijk terecht vastgesteld dat het Stabiliteitspact in de ijskast staat. Daar moet het pact zo snel mogelijk uit. Maar niet door zoals Commissie voorzitter Prodi wil het pact af te zwakken. De VVD voelt daar niets voor: het Pact moet worden nageleefd, niet afgezwakt. Dit soort beloning voor slecht gedrag, dat is wel het laatste waar we op zitten te wachten. Dan is het einde echt zoek. Gaarne de toezegging van de regering dat Nederland niet zal meewerken aan afzwakking van het Verdrag van Maastricht en het Stabiliteitspact.

Frank de Grave: f.dgrave@tweedekamer.nl