Gemeente Winterswijk


27 november 2003
Gemeentebestuur voor invoering diftar

Per keer betalen dat de afvalcontainer aan de straat wordt gezet. Dat gebeurt in 2005 als het aan het gemeentebestuur ligt. Het college stelt daarom de raad voor, in te stemmen met de invoer van het afvalsysteem Diftar. Diftar staat voor differentiatie in tarieven.

Diftar heeft volgens burgemeester Christine Stigter een positief effect op het milieu. Diftar is een prikkel om afval beter te scheiden, waardoor je op langere termijn goedkoper uit bent. Daarnaast is het systeem een financiële prikkel voor ieder huishouden. Want hoe minder afval er wordt aangeboden, hoe minder er betaald hoeft te worden''

Diftar volgens het volume-frequentiesysteem houdt in dat huishoudens per keer betalen dat zij de container aan de weg zetten. Het tarief wordt medebepaald door de grootte van de container. Ieder huishouden kan zowel voor het huishoudelijk afval als voor het GFT-afval afzonderlijk kiezen voor een grote of kleine container. In iedere container wordt een chip ingebouwd voor de registratie. Verwacht wordt dat Diftar in 2005 zal worden ingevoerd.

Voor de invoer van het nieuwe afvalverwerkingsysteem wil het gemeentebestuur samenwerken met reinigingsbedrijf NV ROVA. Deze onderneming heeft al jarenlang ervaring met Diftar elders in het land. Onlangs heeft ook de gemeente Lichtenvoorde besloten tot de invoering van Diftar en daarbij gebruik te maken van de expertise van NV ROVA.

In 2002 heeft de gemeenteraad al in beginsel besloten Diftar in te voeren, mits dit niet zou leiden tot verhoging van de afvalstoffenheffing.
In eerste instantie gaf een onderzoek in regionaal verband aan dat dit voor de gemeente Winterswijk niet mogelijk was. Door NV ROVA is overtuigend aangetoond dat het met het door hen ontwikkelde systeem wel mogelijk is.
Met het nieuw in te voeren systeem zullen grootaanbieders van huisvuil wél meer afvalstoffenheffing gaan betalen met Diftar. Immers het principe 'de vervuiler betaalt' wordt nu toegepast. Gemiddeld zal men echter minder betalen voor de verwerking van het huisvuil.