Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (27/11)

Oosterhout, donderdag 27 november 2003

650 kilo verboden consumenten vuurwerk inbeslaggenomen DUSSEN: Enkele dagen geleden kreeg de politie een anonieme tip over illegaal vuurwerk.De tip kwam binnen via de landelijke meldlijn M- 0800-7000. Op grond van deze tip gingen rechercheurs een kijkje nemen bij een schuur aan Zuideveldlaan. De politie zag daar twee mannen, die op dat moment net hun autos vol laadden met illegaal vuurwerk. Uiteraard grepen de agenten meteen in en arresteerden het tweetal. Het vuurwerk is daarna inbeslaggenomen. Het ging om 75 stuks zogenaamde Chinese Rollen met een totaal gewicht van 656,25 kilo. Uit het verhoor bleek dat de Chinese Rollen waren ingekocht voor 38,- per stuk. Het verboden consumenten vuurwerk werd verhandeld voor 70,- per stuk. De twee verdachten zijn een 37-jarige man uit Hank en een 36-jarige man uit Dussen. Het duo is in voorlopig hechtenis gesteld. Een Chinese Rol is ontploffend vuurwerk bestaande uit een lang snoer met door lonten aan elkaar verbonden rotjes, met aan het einde een hoeveelheid grotere rotjes die tegelijkertijd exploderen. Dit vuurwerk is in Nederland verboden omdat een Chinese Rol meer kruit bevat meer dan de toegestane 25 gram kruit. Een ander gevaar is de opslag. Opslag op een gevaarlijke plaats (bijvoorbeeld in de buurt van een warmtebron in een woning) kan leiden tot zelfontbranding van het vuurwerk. Dit kan bij aanwezigheid van personen in de omgeving van het vuurwerk op het moment van exploderen, letsel tot gevolg hebben. Daarnaast is bij onderzoek gebleken dat de kwaliteit van een Chinese rol dusdanig is, dat er tijdens het ontbranden rotjes afspringen die niet zijn afgegaan. Deze rotjes, voorzien van een klein en erg snel brandend lontje, kunnen een gevaar opleveren bij kinderen die de volgende dag restanten zoeken en aansteken.
De politie kwam dit verboden vuurwerk op het spoor via de landelijke meldlijn M- Via deze meldlijn kunnen mensen allerlei soorten misdrijven melden. Dus ook de illegale opslag, vervoer en handel van (verboden) vuurwerk. Bellers hoeven hun naam niet te noemen en ook de nummerweergave is voor dit speciale telefoonnummer buiten werking gesteld. Verder worden geen bandopnames van de telefoongesprekken bewaard. De medewerkers van de landelijke meldlijn geven de binnengekomen informatie direct door aan de politiekorpsen in het land. Met deze informatie rechercheert de politie dan verder.

Chauffeur valt in slaap en rijdt tegen wegafzetting HANK: In de nacht van woensdag 26 november op donderdag 27 november kreeg de politie rond 01.30 uur melding van een aanrijding op de A27. Een 31-jarige vrachtwagenchauffeur uit Kloosterburen kwam vanaf Gorinchem en reed ter hoogte van Hank op een wegafzetting die op de rechterrijstrook stond. De chauffeur is vermoedelijk in slaap gevallen. De borden boven de weg gaven ruimschoots van tevoren aan dat de rechterrijbaan afgesloten was en de snelheid beperkt moest worden tot 70 km/u. De vrachtauto duwde de wegafzetting enkele tientallen meters weg. Vervolgens kwam het geheel tot stilstand op de linkerrijstrook. De chauffeur kwam met de schrik vrij. De politie heeft gecontroleerd of de chauffeur teveel alcohol gedronken had, maar dat bleek niet het geval.

Ondanks waarschuwing politie: man rijdt dronken op scooter SLEEUWIJK: Een 44-jarige inwoner van Sleeuwijk werd in de nacht van donderdag 27 november door de politie aangehouden. De man reed omstreeks 01.45 uur onder invloed van alcohol op zijn scooter door de Nanking Keyserstraat. De verdachte moest mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. Hij blies een uitslag van 870 ug/l, terwijl 220 ug/l. de wettelijk maximale grens is bij alcohol in het verkeer. De man was overigens kort daarvoor door de agenten in een gesprek al gewaarschuwd om niet met zijn scooter te gaan rijden.

Controle verlichting
WERKENDAM: Zeven bekeuringen schreef de politie uit tijdens een verlichtingscontrole. De controle werd op donderdagochtend 27 november gehouden op de Dijkgraaf den Dekkerweg door de politie van team Altena. Zeven automobilisten bleken met een kapotte koplamp te rijden. Een automobilist kreeg een bon omdat hij zonder kentekenplaat reed.

Politie ontmantelt hennepkwekerij
ANDEL: Een 38-jarige inwoner van Andel is op donderdag 27 november door de politie gearresteerd, nadat er in een loods nabij zijn woning aan Middenweg een hennepkwekerij was aangetroffen.De politie ontmantelde de hennepkwekerij die bestond uit circa 2000 hennepplanten. Alle planten en installatie zijn in beslag genomen en vernietigd. De man verklaarde tijdens het verhoor dat hij de loods aan iemand anders had verhuurd en niet op de hoogte was van de hennepplantage. De politie gaat verder met het onderzoek.

Brand in schuur
LOON OP ZAND: Donderdagochtend 27 november rond 10.25 uur werden brandweer en politie geroepen bij een brand in een schuur aan het Land van Kleef. Ter plaatse sloegen de vlammen al door het dak naar buiten. Buurtbewoners hadden de paarden al uit de stal gehaald omdat de eigenaar niet thuis was. De brandweer had het vuur snel onder controle maar is lang bezig geweest met nablussen. Het is nog niet duidelijk hoe de brand is ontstaan. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Politie vindt wapens, hennep en verboden vuurwerk SPRANG-CAPELLE: Op 25 november 2003 trof de politie in een woning aan Clausstraat een vuurwapen aan. De politie had informatie dat de bewoner over een vuurwapen zou beschikken. Geconfronteerd met dit feit overhandigde de 20-jarige man het wapen. De politie doorzocht daarna de woning op andere wapens. Daarbij zijn wapens met bijbehorende munitie en nepwapens gevonden en inbeslaggenomen.Tevens vonden de agenten een vuilniszak vol verboden consumenten vuurwerk, wat ook in beslag genomen werd. Op de zolderverdieping was een hennepkwekerij ingericht. De plantage bestond uit circa 280 planten. De installatie en de hennepplanten zijn inbeslaggenomen en daarna vernietigd. Uit onderzoek bleek dat er illegaal stroom buiten de meter om werd afgenomen. Volgens de medewerker van Essent was dit echter op een erg onprofessionele manier gedaan. Hij sprak daarbij zijn zorg uit over het gevaar dat hierbij in deze situatie zou kunnen ontstaan. De politie arresteerde de twee bewoners van het pand, een 20-jarige man en een 46-jarige vrouw. Het duo is de volgende dag weer in vrijheid gesteld. Tegen het tweetal is proces-verbaal opgemaakt.

Diefstal personenauto
WAALWIJK: Tussen 26 november 19.00 uur en 27 november 8.30 uur is er een auto gestolen vanaf de Praetoriussingel. Het betreft een grijze Opel Kadett Hatchback voorzien van het kenteken TX-09-YL. De politie heeft de aangifte van de eigenaar opgenomen en de auto internationaal als gestolen voertuig gesignaleerd.

Bekeuringen bij verkeerscontrole
WAALWIJK / SPRANG-CAPELLE: Donderdag ochtend 27 november heeft de politie tussen 7.00 uur en 9.00 uur op de Mozartlaan, Halve Zolenpad en de Drunenseweg verkeerscontroles gehouden. Er zijn 9 bekeuringen uitgeschreven:

* 6 bekeuring geen verlichting op de fiets,

* 1 bekeuring voor het ten onrechte voeren van mistverlichting,
* 1 bekeuring voor niet dragen autogordel,

* 1 bekeuring vanwege een kapot achterlicht personenauto.

Woninginbreker gestoord bij inbraak
OOSTERHOUT: Bij thuiskomst op woensdagavond 26 november 2003 om 19.29 uur zag een bewoner van de Liedekerkestraat iemand over de schutting wegvluchten. Vervolgens zag hij dat zijn huis overhoop was gehaald. Gelukkig bleek dat er niets was gestolen. De politie stelde vast dat er was ingebroken via de zogenaamde Bulgaarse methode, waarbij de cilinder wordt afgebroken. De cilinder, het gedeelte waar de sleutel in een deur gaat, zit normaal ingepakt in twee slotschilden (beslag). Als dit geen veiligheidsbeslag is, kunnen inbrekers dit beslag ombuigen. Natuurlijk mogen de bevestigingsschroeven van de slotschilden niet aan de buitenkant zitten. Een inbreker schroeft het dan gewoon los. Door de slotschilden te verwijderen kan de inbreker bij de cilinder komen. Door die af te breken, kunnen ze het slot eenvoudig openen. Een buurtonderzoek dat de politie instelde heeft (nog) geen aanknopingspunten opgeleverd.

Twee winkeldiefstallen in Oosterhout
OOSTERHOUT : Een 33-jarige inwoonster van Oosterhout is woensdag 26 november in een schoenenwinkel betrapt bij de diefstal van twee paar laarzen. Het alarmsysteem van de winkel trad in werking toen ze winkel verliet. Het winkelpersoneel droeg de verdachte over aan de politie. De vrouw is verhoord waarbij ze de diefstal bekende. In overleg met Justitie kreeg de verdachte een boete van 220,- die inmiddels is betaald. Een minderjarige jongen uit Oosterhout kreeg een verwijzing naar Bureau Halt, nadat hij bij Supermarkt aan de Arkendonk een pakje Marlboro had gestolen.

Politie controleert verkeer in Oosterhout
OOSTERHOUT :Bij verkeerscontroles op woensdagavond 26 november schreef de politie bekeuringen uit:

* 3 bekeuringen voor niet dragen autogordel;

* 1 bekeuring voor parkeren doorgetrokken gele streep
* 1 voeren van mistlampen

* 1 niet handsfree bellen

* 1 negeren van verplichte rijrichting.
Bij verlichtingscontroles op de Sint Antoniusstraat en de Statendamweg zijn drie weggebruikers bekeurd.

* 1 fietser, voor het niet voeren van verlichting.
* 1 automobilist, voor het onterecht voeren van mistverlichting
* 1 bromfietser en medepassagier bekeurd voor het niet dragen van de helm.
Een aantal automobilisten is gewaarschuwd omdat feit dat hun verlichting fout stond afgesteld.

Bron: Jeroen Steenmeijer