Ingezonden persbericht

Persbericht

27 november 2003

STRIJD TEGEN CORRUPTIE MAAKT PETER EIGEN 'EUROPEAAN VAN HET JAAR'

Oprichter Transparency International onderscheiden door Reader's Digest

Peter Eigen, de Duitse oprichter van Transparency International, is door Reader's Digest benoemd tot `Europeaan van het Jaar'. Dit vanwege zijn volharding in de strijd tegen wereldwijde corruptie. Transparency International (TI) is een non gouvernementele organisatie en voert sinds 1993 wereldwijd campagne tegen corruptie. Dankzij het werk van TI is corruptie niet langer een taboeonderwerp en staat het op de politieke agenda. Wereldwijd nemen overheden nu anti-corruptiewetten aan. Het is de negende keer dat Readers Digest deze titel in combinatie met een geldbedrag van EUR 5.000 uitreikt. De officiële uitreiking is op 8 januari 2004 in Berlijn.

Peter Eigen is door de hoofdredacteuren van alle 18 Europese edities van Reader's Digest gekozen als 'Europeaan van het Jaar'. Hij is volgens hen de beste hedendaagse belichaming van de waarden en tradities van Europa. Winnaar Peter Eigen: "Deze onderscheiding bewijst dat corruptie in de internationale zakenwereld erkend wordt als een internationaal probleem. Transparency International voert al tien jaar actie om te voorkomen dat bedrijven en regeringen smeergeld betalen of aannemen. Met de onderscheiding 'Europeaan van het Jaar' sluiten we het eerste decennium van TI met trots af. Met het prijzengeld zetten we onze strijd voort en laten we machthebbers in de publieke- en particuliere sector meer verantwoordelijkheid afleggen aan burgers, personeel en aandeelhouders. Corruptie kent geen grenzen en is ook in Europa een probleem dat aandacht vereist".

Eerdere winnaars 'Europeaan van het jaar'
Simon Pánek, de oprichter van de stichting People in Need in de Tsjechische republiek, Eva Joly, de dappere Franse rechter, Paul van Buitenen, de Nederlandse ambtenaar wiens onthullingen over corruptie de Europese Commissie ten val brachten, en Linus Torvalds, het Finse computergenie dat het Linux operating system uitvond en het vervolgens weggaf. Zij gingen Peter Eigen voor en ontvingen allen de Readers Digest onderscheiding 'Europeaan van het jaar'.

Over Transparency International
Eigen werkte als functionaris bij de Wereldbank toen hij voor het eerst stuitte op corruptie bij het afsluiten van overheidscontracten in Kenia. Hij deed een beroep op zijn bazen bij de Wereldbank om de kwestie aan te pakken. Zij weigerden. In 1991 nam hij ontslag en in 1993 richtte in Berlijn de non-gouvernementele organisatie Transparency International op. TI stelde een lijst op van vijftig uitgangspunten tegen corruptie met zaken als de bescherming van klokkenluiders en regels voor het vervolgen en bestraffen van betalers en ontvangers van smeergelden. Op het moment dat Eigen de zaak over de Wereldbank voorlegde aan de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), was het betalen van smeergeld in de meeste landen nog niet verboden. Mede dankzij de volharding, van Peter Eigen en zijn TI, zijn nu in alle OESO-landen, de groep van 30 rijke landen die streeft naar goed openbaar bestuur en vrije handel, lokale wetten tegen het betalen van smeergeld aangenomen. In onder andere Panama, Ecuador, Argentinië, Taiwan, Bangladesh en zelfs de Volksrepubliek China is actie ondernomen tegen corruptie als gevolg van de activiteiten van TI. TI is nu in meer dan 80 landen actief.

Over Reader's Digest
Reader's Digest is een internationale uitgeverij die in 1922 werd opgericht in de Verenigde Staten met de publicatie van het gelijknamige tijdschrift. In Nederland is het tijdschrift bekend als 'Reader's Digest, Het Beste voor Nederland'. Dit tijdschrift is uitgegroeid tot het grootste ter wereld met 48 edities in 19 talen en 100 miljoen lezers wereldwijd. Inmiddels is The Reader's Digest Association Inc. een vooraanstaande uitgeverij met een compleet assortiment aan onderhoudende en informatieve producten als boeken, muziekcollecties, video's, special interest bladen en multimediaproducten. Informatie over Reader's Digest is te vinden op internetsite: http://www.readersdigest.nl of http://www.rdnl.nl

---


---