Gemeente 's-Hertogenbosch

27-11-2003

Monitor Cultuur 2003: schat aan gegevens

In vervolg op de Cultuurvisie 2001 en in het kader van het Actieplan Cultuurbereik is onlangs de eerste Monitor Cultuur van de gemeente 's-Hertogenbosch verschenen. Deze bevat een schat aan gegevens voor iedereen die is geïnteresseerd in het culturele klimaat in de stad. Er is uitgebreid bronnenonderzoek gedaan, er zijn gesprekken gevoerd met een groot aantal spelers in het culturele veld en er is een enquête gehouden onder de inwoners van de gemeente. De monitor behandelt achtereenvolgens de thema's: culturele infrastructuur, aanbod en samenwerking, nieuwe ontwikkelingen en initiatieven, de deelname aan cultuur door de Bosschenaar en de informatievoorziening rondom het culturele aanbod. Daarmee is de monitor een gefundeerde nulmeting met de stand van zaken in het jaar 2002. Het belangrijkste doel van de monitor is dat de stad op basis van goede informatie het beleid kan richten.

Resultaten
Het onderzoek laat zien dat het cultureel erfgoed en de evenementen het sterkst zijn ontwikkeld binnen de gemeente. Direct daarop volgen de kleinschalige podiumkunsten en de cultuureducatie voor jeugd en jongeren. De amateur-cultuur kenmerkt zich door een groot aanbod, maar blijft enigszins onzichtbaar in de stad. De populaire cultuur lijkt tenslotte, buiten het carnaval, een enigszins ondergeschoven kindje binnen het culturele spectrum. De stad heeft goede organisatoren (mensen met een voortrekkersrol), maar kampt tegelijkertijd met een tekort aan "(smaak)makers". Daarnaast geldt dat het meer gericht zijn op interdisciplinaire samenwerking kansen biedt voor meer verrassend aanbod en in sommige gevallen een groter cultuurbereik. Uit het onderzoek komt naar voren dat de Bossche bevolking het culturele klimaat in 's-Hertogenbosch positiever beleeft dan (de diverse spelers binnen) het Bossche culturele veld. Ook andere steden oordelen positiever over het cultureel imago van 's-Hertogenbosch dan het eigen culturele veld.

Cultuurparticipatie
Bijna driekwart van de Bosschenaren bezoekt wel eens een voorstelling in een theater dan wel een concert (73%) of een Bosch cultureel evenement (73%). Van de Bosschenaren is 45% zelf als amateur actief bezig met cultuur. Overigens blijkt dat naarmate het opleidingsniveau hoger is, de participatie toeneemt. Eén van de aanbevelingen uit de monitor is dat "low" en "high culture" vaker met elkaar verweven zouden moeten worden in het aanbod. Dit ter vergroting van het cultuurbereik. De "low culture" kenmerkt zich door voor het grote publiek wat toegankelijker, minder verheven vermaaksvormen. Met name het cultuurbeleid aangaande amateurs, laag opgeleiden en allochtonen zou hier meer op kunnen worden toegespitst. Voornamelijk het aanbod van film, muziek en cabaret biedt binnen dit kader kansen om in de toekomst meer jongeren en allochtonen erbij te betrekken.

Zichtbaarheid van cultuur
Ten slotte is uit het onderzoek gebleken dat de zichtbaarheid van cultuur in de stad beter zou kunnen worden georganiseerd. Daarbij kan worden gedacht aan: het integraal communiceren van het culturele aanbod in een Uitkrant, het bevorderen van culturele concentratiegebieden in de stad, een pakkendere presentatie van culturele instanties/panden vanaf de straat, het plaatsen van centrale informatiezuilen en het oprichten van een bezoekerscentrum in enigerlei vorm.