Gemeente 's-Hertogenbosch

27-11-2003

Convenant "Bouwen aan toekomstig vakmanschap in de bouwsector"

Het college stemt in met het convenant "Bouwen aan toekomstig vakmanschap in de bouwsector". Dhr. Eigeman, wethouder van onder meer sociale zaken en onderwijs, is gemandateerd om het convenant namens het college te ondertekenen.

In het convenant spreken partijen, in dit geval de gemeente 's-Hertogenbosch en een aantal partijen uit de bouwsector: het Bossche Overleg van Woningbouwcorporaties (BOW), BouwNed afdeling 's-Hertogenbosch, het kenniscentrum B&U Bouwradius en de Stichting SBH (Bouwhuis) af om samen te werken. De samenwerking is er op gericht uitvoering te geven aan de wens van de bouwsector om, door zoveel mogelijk leerlingbouwplaatsen te organiseren, vakmanschap van bouwwerknemers te bevorderen en te behouden. Een voldoende aanbod van leerlingbouwplaatsen is essentieel om leerlingen van het middelbare beroepsonderwijs én cliënten van Arbeidsmarkt en Sociale Zaken (AMSZ) in staat te stellen zich te kwalificeren als vakman of vakvrouw in de sector bouw. Dit initiatief stimuleert de instroom van leerlingen in opleidingstrajecten en verbetert hun positie op de arbeidsmarkt.

De gemeente zal zich inzetten om, in overleg met Bouwradius, met bouw- en aannemingsbedrijven, woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars te bekijken of bouwprojecten geschikt zijn voor uitvoering als leerlingbouwplaats.

De duur van de overeenkomst is vijf jaar. Elk jaar wordt geëvalueerd en worden de afgesproken inspanningsverplichtingen op basis van rapportages en verslagen waar nodig bijgesteld. Na deze periode van vijf jaar moet het fenomeen 'leerlingbouwplaats' bij elke samenwerkingspartner een begrip zijn dat onderdeel uitmaakt van het reguliere bedrijfsbeleid in de sector bouw.