Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 27 november 2003

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

50.000 euro voor verbouwing consultatiebureau tot Ouder Kind Centrum

Het consultatiebureau aan het Magalhaensplein wordt verbouwd tot een Ouder Kind Centrum. Dit centrum gaat naast jeugdgezondheidszorg ook verloskundigen huisvesten. Bovendien komt in het Ouder Kind Centrum een deel van de activiteiten rond opvoedingsondersteuning en ontwikkelingsstimulering. Het stadsdeel draagt 50.000 euro bij voor de verbouwing. De totale kosten van de verbouwing van het consultatiebureau zijn begroot op 150.000 euro.

Informatie: Ruth Buwalda, telefoon 020-5892433

Inspraak over Jeugd & Jongerenplan 2004

Rode draad van het plan is de actieve inbreng van tieners, jongeren en hun ouders. In 2004 wordt ruim 3,7 miljoen euro besteed aan de jeugd en hun ouders. Hierin zit bijvoorbeeld het jaarlijkse budget van 170.000 euro voor speeltuinen. Niet de speeltuinen maar wel de speeltuinverenigingen krijgen vanaf 2005 te maken met een bezuiniging van 50.000 euro, zij krijgen niet langer geld voor ledenactiviteiten die niets van doen hebben met kinderen. Ook wordt 50.000 euro bespaard op kinderopvang, waar de wachtlijsten aan het dalen zijn. Vanaf 2005 is het jeugd- en jongerenwerk aanbesteed, wat gepaard gaat met een besparing van 50.000 euro. Toch worden de uitgaven voor jongeren in feite verhoogd, doordat via andere budgetten geïnvesteerd wordt in het nieuwe jeugdcentrum plan West/La Rainbow.

Op 3 december organiseert het stadsdeel een inspraakbijeenkomst over het Jeugd & Jongerenplan. Daarna bespreekt op 6 januari de commissie Welzijn het Jeugd & Jongerenplan. De deelraad besluit op 27 januari.

Informatie: Ruth Buwalda, telefoon 020-5892433

Brandveiligheid en horecavergunningen

Stadsdeel De Baarsjes heeft 68 gebouwen geïnspecteerd op brandveiligheid, de gebruiksvergunningen liggen intussen bij de brandweer. In totaal moet het stadsdeel in drie jaar ruim 150 vergunningaanvragen checken op brandveiligheid.

De afgelopen twee maanden heeft het Dagelijks Bestuur twee aanvragen voor horecavergunningen geweigerd en één vergunning ingetrokken. Het Dagelijks Bestuur gebruikt zijn juridische instrumenten om foute horeca kwijt te raken. Liefst trekt het stadsdeel goede, uitnodigende horeca aan.

Informatie: Wim de Graaf, telefoon 020-5892512

Uitnodiging

Suikerfeest Turkse vrouwen

Henk van Waveren (stadsdeelvoorzitter) en Henk Boes (wethouder Welzijn) zijn aanwezig bij de suikerfeestreceptie van de Turkse vrouwenvereniging 'Ster en maan', zondag 30 november om 14.00 uur in de Hudsonhof, om de hoek van het Mercatorplein.

Uitnodiging

Multicultureel ouderencentrum Hudsonhof viert vijfjarig bestaan

Om de hoek van het Mercatorplein ligt het multiculturele ouderencentrum de Hudsonhof, waar Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Nederlandse ouderen actief zijn en het centrum deels zelf beheren. Hier opent stadsdeelwethouder Henk Boes (Welzijn) op 27 november om 14.00 uur de conferentie: 'Vijf jaar Hudsonhof; zorgvraag versus empowerment'. De conferentie duurt tot 17 uur.

Sprekers zijn onder meer H. Nouws, adviseur Ruimte voor Zorg en D. Oudenampsen, Verweij-Jonkerinstituut. De Hudsonhof is vijf jaar geleden gerealiseerd als onderdeel van de vernieuwingsoperatie van het Mercatorplein en omgeving. De ouderen maken gebruik van de fitnessruimte en de computerruimte. Ze wonen in individuele ouderenwoningen en in een groepswoning voor Surinaamse ouderen. De ouderen zorgen er zelf voor dat hun ontmoetingruimte de 'Salon' elke dag open is.

Informatie: Ruth Buwalda, telefoon 020-5892433

Informatie: Joke Padmos, hoofd Communicatie, telefoon 06 -20 54 17 56, j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl