WERELD NATUUR FONDS

Wereld Natuur Fonds en Peace Parks Foundation tekenen voor grensoverschrijdende natuurparken

Vanmiddag, 27 november 2003, hebben de Peace Parks Foundation en het internationale Wereld Natuur Fonds (WWF) een samenwerkingsovereenkomst getekend. Beide organisaties gaan nauwer samenwerken op het gebied van grensoverschrijdende natuurbeschermings-projecten. De ondertekening vond plaats op Paleis Soestdijk, waar Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden als eerste tekende, in zijn hoedanigheid als Founder President van het internationale Wereld Natuur Fonds enerzijds en mede-initiatiefnemer en beschermheer van de Peace Parks Foundation anderzijds.

Prins Bernhard is zeer blij dat beide organisaties de handen ineen slaan: 'Ik heb aan de wieg gestaan van beide organisaties die ieder op hun eigen manier uniek zijn. Omdat het WWF en Peace Parks Foundation complementair aan elkaar zijn ben ik voor de natuurbescherming uiterst verheugd met deze alliantie. Natuurbeschermingsorganisaties moeten niet alles zelf willen doen; samenwerking is in deze tijd de beste keus. Het versnelt de natuurbeschermingsprocessen en dat is zeker nog steeds mijn belangrijkste levensdoel.'

Van conflict naar harmonie
Veel grensgebieden worden gekenmerkt door rivieren, bergkammen en oerwoud, waardoor ze van nature ontoegankelijk zijn en veelal ongerept. Juist nu de natuur wereldwijd ernstig onder druk staat, spelen grensgebieden een belangrijke rol als het gaat om behoud van bedreigde diersoorten en hun leefgebieden. Vaak is er sprake van conflicten en oude gevoeligheden tussen de aangrenzende landen, met als gevolg instabiliteit en weinig kans en aandacht voor natuurbescherming Vanuit de gedachte dat vrede, economische vooruitgang en natuurbescherming juist in grensgebieden hand in hand moeten gaan is de idee van Peace Parks ontstaan. Sinds 1997 werkt Peace Parks Foundation aan de realisatie van vredesparken in vooral Afrikaanse grensgebieden. Inmiddels zijn er zes vredesparken in wording en liggen er plannen voor nog eens zestien in zuidelijk Afrika.

Uitdagend
Peace Parks Foundation speelt vooral een faciliterende rol bij het realiseren van vredesparken en probeert in eerste instantie regeringsleiders rond uitdagende plannen voor vredesparken bij elkaar te brengen. Deze plannen zijn gericht op de combinatie van stabiliteit in de regio, natuurbescherming, bevordering van ecotoerisme, het creëren van opleidingen en banen voor de bevolking en het verbeteren van de infrastructuur. Het meest bekende Peace Park is het Great Limpopo Transfrontier Park op de grens van Zuid-Afrika, Mozambique en Zimbabwe met een oppervlakte van ruim 35.000 km2. In de beleving van Prins Bernhard een gebied dat de potentie heeft om uit te groeien tot een nieuw paradijs in Afrika. Honderden Afrikaanse olifanten zullen vanuit het Kruger Park hier een nieuwe toekomst kunnen opbouwen. Het natuurbeschermingsproject is bovendien een impuls voor de economie van het arme Mozambique en biedt werkgelegenheid voor een groot deel van de lokale bevolking.

Meer vredesparken
Het internationale Wereld Natuur Fonds en Peace Parks Foundation willen in het kader van hun samenwerking zoeken naar kansrijke gebieden in de wereld waar de idee van Peace Parks succesvol kan zijn. Dit zowel in het belang van behoud van bedreigde planten- en diersoorten als in het belang van mensen, die in en om de natuurlijke grensgebieden wonen. Door meer te gaan samenwerken verwachten beide natuurbeschermingsorganisaties ieder vanuit hun eigen kwaliteiten en activiteiten bij te dragen aan meer succesvolle grensoverschrijdende natuurbeschermingsprojecten.De overeenkomst werd vandaag verder ondertekend door Claude Martin, internationaal directeur van WWF, Gerhard van den Top, directeur natuurbescherming van het Wereld Natuur Fonds in Nederland, John Loudon en Frits Strietman, beiden lid van het internationale bestuur van Peace Parks
Foundation.///////////////////////////////.

Op aanvraag beschikbaar: foto ondertekening door Prins Bernhard op Paleis Soestdijk

Voor nadere vragen:

- Wereld Natuur Fonds, Marie-Christine Lanser-Reusken, persvoorlichter
tel: 030-6937374 of mobiel 06-21548657 of email: mlanser@wwf.nl
- Peace Parks Foundation, John Loudon, lid internationaal bestuur mobiel 06-22500670 of email:
loudon@peaceparks.nl

27 nov 03 18:05