Nederlandse Mededingingsautoriteit



NMa: onder voorwaarden akkoord met overname Reliant door NUON

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft vandaag het voornemen kenbaar gemaakt de overname van Reliant Energy Europe B.V door N.V. Nuon goed te keuren nadat partijen garanties hadden gegeven 900 MW aan Nuon-productiecapaciteit te veilen in blokken van 10 MW. Nuon neemt van Reliant ongeveer 3.500 MW over. Nuon beschikt momenteel over circa 900 MW en krijgt in 2005 de beschikking over 800 MW uit de nog te bouwen Intergen-centrale. De totale hoeveelheid beschikbare productiecapaciteit in Nederland bedraagt circa 20.000 MW.

Naar het oordeel van de NMa dreigden door de samenvoeging van beide elektriciteitsproducenten op het gebied van de groothandel in elektriciteit te sterke marktposities te ontstaan. De groothandelsmarkt voor elektriciteit heeft een aantal bijzondere kenmerken, zoals het feit dat elektriciteit voorziet in een essentiële levensbehoefte, dat afnemers bij hoge prijzen niet kunnen uitwijken naar een ander product en het ontbreken van mogelijkheden om elektriciteit op te slaan. Als gevolg van de voorgenomen overname zouden de mogelijkheden van grote elektriciteitsproducenten toenemen om via strategisch gedrag tijdens piekmomenten de marktprijs te beïnvloeden. Hierdoor zou de concentratie naar verwachting leiden tot een aanzienlijke prijsstijging op de groothandelsmarkt. Door het veilen van 900 MW productiecapaciteit is hiervan geen sprake meer. De veiling vergroot de liquiditeit in de markt, is transparant en ook geschikt voor kleinere kopers.

N.V. Nuon is onder meer actief op het gebied van transport, handel en levering van energie (elektriciteit, gas en warmte) en op het gebied van de productie van elektriciteit. Reliant Energy Europe B.V. is actief op het gebied van productie, handel en levering van elektriciteit.

Eerder dit jaar kondigde Nuon aan Reliant te willen overnemen. Begin september 2003 besloot de NMa dat voor die overname een vergunning is vereist. Nuon en Reliant hebben vervolgens een vergunning aangevraagd.