Algemene Inspectiedienst (AID)

Inheemse vogels in beslag genomen
Kerkrade, 27 december 2003

De Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft in samenwerking met de politie - op maandag 24 november bij een vogelhandelaar in West-Brabant ruim 100 inheemse vogels in beslag genomen.De AID vermoedt dat de in beslaggenomen vogels uit het wild afkomstig zijn. De vogelhandelaar heeft een proces-verbaal gekregen wegens overtreding van de Flora en Faunawet.

In ons land mag alleen gehandeld worden in gekweekte inheemse vogels, die daarbij een naadloos gesloten pootring moeten hebben. De in beslaggenomen vogels waren allemaal geringd met vervormde of te grote ringen. Een deel van de vogels had hierdoor beschadigde poten. Het vermoeden bestaat dat het vogels betreft die in het wild gevangen zijn en die later voorzien zijn van vaste (te grote) pootringen. De pootringen zijn vervolgens met een tangetje kleiner geknepen zodat ze om de poot blijven hangen, om daarmee de schijn te wekken dat de vogels in gevangenschap gekweekt zijn. Het gaat om de soorten Europese kanarie, Geelgors, Putter, Goudvink, Barmsijs, Sijs, Vink en Groenling

Momenteel zijn de vogels ondergebracht bij een opvangcentrum om aan te sterken. Zodra het mogelijk is zullen de dieren weer losgelaten worden in de natuur.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.