Plant Research International

persbericht Agrifirm

Meppel, 27 november 2003

Nieuw Beslissing Ondersteunend Systeem voor nematoden

Onderzoek en praktijk werken samen in ontwikkeling

Acht markt- en onderzoekspartijen bundelen hun kennis en ervaring voor de ontwikkeling van een nieuw Beslissing Ondersteunend Systeem voor de aanpak van nematoden in aardappelen. Dit moet de teler en adviseur ondersteunen bij het vrij houden, vrij maken of beheersen van schadelijke nematoden op percelen.

Agrifirm, Wageningen UR (Plant Research International en PPO) en NAK AGRO hebben het initiatief genomen de bestaande kennis over nematoden (aaltjes) in te bouwen in een geïntegreerd systeem. Het systeem wordt afgestemd op de praktische vragen van telers en hun adviseurs. Daarom nemen ook Agrico, AVEBE, Avéris en HZPC deel aan het project. De acht partijen hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de ontwikkeling van het Beslissing Ondersteunend Systeem (BOS) Nematoden. Het project wordt medegefinancierd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en het ministerie van LNV.

BOS Nematoden moet ondersteuning bieden bij de inschatting van de schade door aaltjes en van de kosten en de baten van de verschillende teeltmaatregelen. Ook moet het systeem kunnen aangeven wanneer weer bemonsterd moet worden en met welke methode. Het levert telers antwoord op de voor hen belangrijke vraag: hoe houd ik een perceel vrij van AM (aardappelmoeheid, veroorzaakt door aardappelcystenaaltjes) of hoe krijg ik het weer vrij? Verder levert het systeem informatie die van belang is voor de optimale raskeuze voor een perceel, als meerdere rotaties vooruit wordt gekeken. Kweekbedrijven kunnen op basis van de gegevens de planning van beschikbaar pootgoed optimaliseren.

BOS Nematoden is gebaseerd op een veelheid aan gegevens, zoals proefveldgegevens van PPO, maar ook van bedrijven als Bayer, DuPont en Syngenta. De kwekers leveren onderzoeksgegevens over hun rassen. Al deze gegevens worden door het PRI bewerkt en ingebouwd in het systeem.

Eerste testversie

Een eerste testversie voor AM komt binnenkort beschikbaar. Deze draait in het voorjaar op de laptops van de teeltbegeleiders van de deelnemende partijen. Naar aanleiding van hun ervaringen wordt het systeem vervolgens verder geoptimaliseerd. Ook zal zo duidelijk worden waar nog hiaten zitten in de kennis over nematoden. In de loop van het project zal de beschikbare kennis over vrijlevende alen eveneens worden ingebouwd. Partijen hebben afgesproken na afloop van het project, in maart 2006, het systeem voortdurend te blijven voeden met de laatste kennis.

---