Kabinet van de President van de republiek Suriname


Toespraak van de president van de republiek suriname z.e. runaldo ronald venetiaan
ter gelegenheid van de opening van de jaarbeurs op donderdag 27 november 2003

Excellenties,
Dames en heren,

De Jaarbeurs is een waardig symbool geworden van het Surinaams bedrijfsleven, een bedrijfsleven welke heeft bewezen onder moeilijke omstandigheden te kunnen overleven.
De omstandigheden waarin we ons nu bevinden worden veelal bepaald door internationale condities waar wij als land toch enige invloed op hebben. Onze bijdrage in deze processen moet niet als vanzelfsprekend worden aangenomen, omdat ze vanuit het oogpunt van de kleinere economieën zoals Suriname, gebonden is aan omstandigheden en beperkingen. De mislukking van de onlangs gehouden W.T.O. Conferentie in Cancun, Mexico, is hier een sprekend voorbeeld van.

Na de F.T.A.A. vergadering van de afgelopen week zijn we in een stroomversnelling terechtgekomen.
De komende 13 maanden zal het werkelijke gezicht van de Vrij Handels Zone van de Americas bepaald worden of juist niet bepaald worden, wat neer zal komen op schipbreuk van het F.T.A.A.-voorbereidingsproces.

De plaats van Suriname en de overige Caricom partners binnen dit hemispherisch geheel, zal duidelijk moeten worden gedefinieerd. De Regering van Suriname zal tijdens deze cruciale 13 maanden erop toezien dat ons land, samen met onze Caricom zusterlanden, gepaste accommodatie van de belangen van het Surinaamse Volk gerealiseerd zal zien, binnen de F.T.A.A.
Bij de opening van de jaarbeurs vorig jaar, heeft de Minister van Handel en Industrie gezegd dat de beurs naast alle zakelijke en promotion doeleinden een belangrijke sociale functie heeft.
Het is namelijk de gelegenheid voor vele families om gezamenlijk op stap te gaan om te zien wat het antwoord is van het Surinaams bedrijfsleven op de vele ontwikkelingen in ons land en in de wereld.


---

Dit jaar wil ik eraan toevoegen dat de jaarbeurs nog een belangrijke functie dient te hebben, namelijk het stimuleren van de saamhorigheid binnen het Surinaams bedrijfsleven.
Want alleen als we één vuist kunnen maken, hebben we een gemeenschappelijke factor waarmee de belangen van het totale bedrijfsleven kunnen worden behartigd.

Ik zeg U vandaag: verlies geen energie en tijd meer door elkaar te bevechten maar streef naar allianties.
We kunnen als land immers niet adequaat integreren als het gemis aan saamhorigheid een handicap blijft.
Saamhorigheid is een basis vereiste nu wij op vier niveaus bezig zijn te onderhandelen, namelijk de W.T.O., de F.T.A.A., de Caricom en de ACP- EU, te onderhandelen over de regels die de ruimte en voorwaarden om handel te kunnen drijven, ook voor Suriname zullen bepalen.

Excellenties,
Dames en heren,

Een zeer belangrijke activiteit voor de Surinaamse economie, is de geldwisseling die van start zal gaan.
Met de vernoeming van onze munt tot SURINAAMSE DOLLAR, SRD, onderstrepen wij onze vastberadenheid om in onze eigen regio, duidelijk onze plaats in te nemen, terwijl de operatie "drie nullen weg", ons geldverkeer belangrijk zal helpen vergemakkelijken.

Ik roep U op als bedrijfsleven, vooral degenen die met handel belast zijn, om Uw volledige medewerking te verlenen zodat deze actie de gewenste resultaten boekt. We hebben reeds een positieve respons van U gehad en ik hoop dat deze goede respons wordt voortgezet in volledige coöperatie. Hiermee zullen we dan samen een belangrijk deel van de fundering hebben gelegd voor ons toekomstig economisch leven.


---

Excellenties,
Dames en heren,

De jaarbeurs is traditioneel een goederenbeurs. Het verheugt mij te zien dat de dienstensector reeds enkele jaren een steeds belangrijker deel van de beurs uit is gaan maken.
Deze trend moet worden voortgezet, daar de dienstensector de komende jaren zal moeten helpen zorgen voor economische groei, met daarbij groei van onze werkgelegenheid en onze export potentie.

Voor de overheid betekent een grotere dienstensector ook vergroting van de belasting basis, een alternatieve bron voor de inkomsten van de Overheid, waar wij ongetwijfeld allemaal baat bij hebben.

Met het oog op de groeiende plaats van de dienstensector zij het mij vergund te wijzen op het belang van investeringen, op het gebied van internet marketing, technologie en kwaliteit van de mens als factor in het productie proces.

Ik besluit met een oproep aan het bedrijfsleven om als partner van de overheid onze krachten verder samen te bundelen om gezamenlijk de uitdagingen van deze eeuw tegemoet te treden en te bedwingen.

Ik feliciteer de initiatiefnemers, organisatoren en participanten van deze beurs en verklaar hierbij de JAARBEURS 2003 geopend.


---

---