Nederlandse Vereniging van journalisten

27/11/2003 NVJ Algemeen
Najaarsvergadering Verenigingsraad
Toekomst Raad voor de Journalistiek in onderzoek

De Verenigingsraad van de NVJ heeft 12 november het FNV-Najaarsakkoord zonder tegenstem aangenomen. De afgevaardigden schaarden zich achter de uitspraak van de NVJ-leden. Meer dan tweederde van de leden steunt het akkoord.

Algemeen secretaris Hans Verploeg actualiseerde het Plan van aanpak. Hij gaf aan dat veel van de voorgenomen plannen naar behoren verlopen: de stimulering van de journalistiek in ontwikkelingslanden gaat goed, er is een mediabrede werkgroep molestverzekering opgezet in verband met de torenhoge premies tijdens gewapende conflicten in de wereld, en het meest recent afgesloten sociaal plan van enige omvang - dat van Wegener - voldoet aan de overtolligheids-systematiek zoals eerder ingevoerd bij PCM. Wel loopt het afsluiten van de CAO's behoorlijk achter.
Zie het hele Plan van Aanpak met de puntsgewijze tussentijdse rapportage

Situatie omroepen

Het volgende agendapunt was de notitie Hoe verder met de Journalistiek (een Word-document). Delen daarvan zijn door actuele ontwikkelingen ingehaald. Zo merkte Hans Verploeg op dat het met veel omroepen veel slechter gaat dan een jaar geleden. Hij reageerde hiermee op een publicatie in De Telegraaf, waarin gemeld werd dat nog meer gesneden gaat worden in de budgetten van de publieke omroepen. Ook noemde hij de dramatische financiële situatie van RTV West en RTV Rijnmond. Hij vreest dat ook andere regionale omroepen in de problemen komen.

Raad voor de Journalistiek
Daarnaast werd door de Verenigingsraad en het bestuur de discussie gevoerd over het bestrijden van het negatieve imago van de media. De Raad voor de Journalistiek zou meer sanctiemogelijkheden kunnen krijgen. Zo houden journalisten het recht in eigen hand, en wordt overheidsbemoeienis voorkomen. Wilfred Jonkhout (sectie Dagblad) reageerde negatief. Hij haalde het artikel in HP/DeTijd aan, waarin gemeld werd dat er überhaupt geen Raad voor Journalistiek nodig is. Vetes over gepubliceerde stukken zijn een zaak voor de rechter. De Verenigingsraad vroeg het bestuur de functie en toekomst van de Raad nader te onderzoeken.