Ingezonden persbericht

Nijmegen, 18 november 2003

Persbericht

Openbaar debat Europese Grondwet

Op donderdagavond 27 november 2003 organiseren GroenLinks Nijmegen en GroenLinks in de Europese Unie een openbare debatavond over de Europese Grondwet. De fractievoorzitter van GroenLinks in het Europees Parlement, Joost Lagendijk, gaat in debat met de Nijmeegse GroenLinks-fractievoorzitter Wouter van Eck. De avond vindt plaats in het Kolpinghuis en begint om 20.15 uur.

Half juni 2003 is de ontwerp-Grondwet voor Europa gepresenteerd. Deze grondwet is van zeer groot belang. De doelstellingen en bevoegdheden van de Europese Unie worden in deze grondwet opnieuw omschreven. "Europa" lijkt vaak een "ver van m'n bed-show", maar de invloed van de "Europa" op het dagelijks leven wordt steeds groter.

In Nederland wordt (mede op initiatief van GroenLinks) een referendum over deze grondwet gehouden. Burgers kunnen de Europese grondwet accepteren of verwerpen. Belangrijke vragen daarbij zijn: Maakt de Grondwet de EU democratischer? Besluitvaardiger? Meer bemoeizuchtig? Uit recent onderzoek blijkt dat weinig burgers weten wat de Europese grondwet inhoudt. Politieke partijen en andere maatschappelijke organisaties zullen een stemadvies geven. Daarom organiseren GroenLinks Nijmegen en GroenLinks in de Europese Unie een openbare debatavond over dit onderwerp.

De debatavond start met een inleiding over de Europese Grondwet. Wat was de aanleiding? Wat wordt geregeld in de Europese Grondwet? Wat verandert er ten opzichte van de huidige doelstellingen en bevoegdheden van de Europese Unie? Deze inleiding wordt verzorgd door mr. H.C.F.J.A. de Waele en mr. D.M. Kooij, medewerkers van de Sectie Internationaal en Europees Recht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Katholieke Universiteit Nijmegen. Beiden zijn gespecialiseerd in het Europees institutioneel recht.

Vervolgens gaan Joost Lagendijk en Wouter van Eck aan de hand van een aantal thema's uit de Europese Grondwet met elkaar in debat. Ook is er ruimte voor de aanwezigen in de zaal om met Lagendijk en Van Eck in discussie te gaan. Lagendijk is gematigd voorstander van de Europese grondwet, van Eck is een stuk kritischer en pleit voor een nee-campagne van GroenLinks.

Meer informatie is te vinden op http://www.groenlinks.nl/nijmegen

Noot voor de redactie (