Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 27 november 2003

EU-AFDRACHT OPSCHORTEN, VINDT DE LPF

De Lijst Pim Fortuyn eist van het kabinet dat de betaling van de EU-afdrachten wordt opgeschort totdat Duitsland en Frankrijk voor het Europees Hof zijn gedaagd en naleving van het stabiliteitspact is bereikt. Indien de Europese Commissie daartoe zelf niet besluit moet Nederland deze landen voor het Europese Hof dagen om naleving van het stabiliteitspact af te dwingen, aldus LPF-woordvoerder Van As.

De reactie van de LPF volgt op het feit dat Duitsland en Frankrijk zich gedurende opeenvolgende jaren niet hebben gehouden aan het stabiliteitspact en in strijd met het verdrag geen sancties opgelegd hebben gekregen. Wat betreft het BBP neemt Nederland de zesde plaats in van de 25 landen die straks deel uitmaken van de EU. LPF-kamerlid Van As: We behoren dus tot de top, en het wordt hoog tijd dat we onze tanden laten zien en ons ontdoen van dat misplaatste, zelfopgelegde Calimero-complex.

De LPF vindt dat dit powerplay van Frankrijk en Duitsland met gelijke munt moet worden terugbetaald. Immers, zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Anders geeft Nederland beide landen een vrijbrief hun succesvolle aanpak voort te zetten, een aanpak waarmee zij de EU kapot maken. Een gang naar het Europese Hof is noodzakelijk, maar niet voldoende. Dit kan jaren in beslag nemen, en de uitslag is onzeker. In de tussentijd heb je een duidelijk drukmiddel nodig. Ik stel voor, zegt Van As, om in afwachting van de uitspraak van het Hof onze bijdrage aan de EU - een bijdrage die overigens schandalig hoog is, maar dit terzijde - op te schorten. Dit geldt wat mij betreft ook voor de ESF-gelden die nog moeten worden terugbetaald.

Onder Paars had ons buitenlandbeleid onder meer tot doel om toegang tot de grote landen te verzekeren, Duitsland en Frankrijk voorop. Dit beleid blijkt, gelet op de huidige ontwikkelingen, volstrekt mislukt. Tot welke nieuwe strategie deze mislukking gaat leiden is de grote vraag. De kwestie rond het Stabiliteitspact is geen geïsoleerd incident, maar past in een trend om, nu de EU groter wordt en daarmee de formele macht van de grootste landen kleiner, steeds meer buiten de officiële kaders om te gaan opereren.

In dagen als deze denk ik met weemoed terug aan onze Hollandse gulden, en met mij zo'n 85 % van de Nederlandse bevolking. De grote EU-landen gaan steeds meer hun eigen gang, zonder zich te bekommeren om de belangen van de overige EU-landen, aldus Van As.