D66

Bezuinigingen maatschappelijke organisaties verzacht

Zorg en welzijn

Ursie Lambrechts

27-11-2003 - De bezuinigingen op een aantal maatschappelijke organisaties worden verzacht. Regeringspartij D66 heeft in de kamer aangedrongen op steun voor het Joods-maatschappelijk werk, de Schorerstichting, het bureau fondsenwerving, verschillende eerste-lijns zorgorganisaties en organisaties van gehandicapten. Na intensief overleg met minister Hoogervorst is nu besloten de bezuinigingen op deze organisaties goeddeels ongedaan te maken.

We vinden het goed dat minister Hoogervorst het lef heeft gehad vraagtekens te zetten bij het nut en de noodzaak van een groot aantal subsidies, aldus D66-kamerlid Ursie Lambrechts. Dat is politiek niet altjid opportuun, terwijl het van belang is goed te controleren hoe er met de publieke middelen wordt omgegaan. In zijn uitvoering was Hoogervorst echter soms wat erg rabiaat. Daarom heeft D66 sterk aangedrongen op verzachting van een aantal bezuinigingsmaatregelen. In een brief laat Hoogervorst vandaag weten een aantal voorstellen van D66 over te nemen.

Joods-maatschappelijk werk

Het Joods-maatschappelijk werk is direct na de Tweede Wereldoorlog opgericht om Joodse oorlogsslachtoffers te ondersteunen. Lambrechts: Het Joods-maatschappelijk werk richt zich niet alleen op eerste-generatie oorlogsslachtoffers, maar ook op de tweede generatie. Ook bij deze groep bestaan zeer reële en ernstige traumas. D66 is heel blij dat hun werk nu kan doorgaan.Minister Hoogervorst heeft D66 toegezegd het Joods-maatschappelijk werk niet voor 100% maar slechts voor 10% te korten.

Schorerstichting

Er is maar één organisatie die zich specifiek richt op Aids-preventie onder homoseksuelen, en dat is de Schorerstichting. Het aantal HIV-besmettingen neemt opnieuw toe, preventie blijft ongelooflijk belangrijk, aldus Lambrechts. De bezuinigingen worden goeddeels teruggedraaid, maar kortingen voor efficiency en te royale huisvestingskosten blijven staan. Ook de bezuiniging op psychosociale hulpverlening wordt niet ongedaan gemaakt, maar D66 kreeg wel de toezegging dat de stichting voor projecten op dit gebied een beroep kan blijven doen op incidentele subsidies van VWS.

Gehandicapte jongeren

Dankzij druk van D66 zijn verschillende kortingen op organisaties van gehandicapten teruggebracht van 100% naar 10%. Lambrechts had met name aandacht gevraagd voor organisaties van gehandicapte en dove jongeren.

Bureau fondswerving

Het bureau fondswerving licht goede doelen door op de manier waarop zij met donaties omgaan. Wordt het uitgegeven waarvoor het is bedoeld, of blijft er veel aan de strijkstok hangen? VVD-minister Hoogervorst vindt dit geen overheidstaak en wilde het bureau wegbezuinigingen. D66 gelooft dat dankzij het bureau verschillende goede doelen op aanzienlijk meer geld kunnen rekenen en beloond worden als zij goed met het geld omgaan. Dat is volgens Lambrechts van groot maatschappelijk belang. Het bureau kan blijven bestaan.

Eerstelijns gezondheidszorg

Minister Hoogervorst heeft het voorstel van D66 overgenomen om verschillende koepelorganisaties van huisartsen, verloskundigen en fysiotherapeuten onder te brengen in één organisatie. Op die manier kunnen de eerstelijns zorgverleners toch worden ondersteund.