NMVV

Hans Simons opent tentoonstelling 'Tussen zwabberen en zorgen'

Zetten, 21 november 2003

Op vrijdag 28 november as. om 11.00 uur zal Hans Simons, voorzitter van het NIZW en voormalig staatssecretaris van Volksgezondheid de tentoonstelling Tussen zwabberen en zorgen. Gezinsverzorging toen, verzorging nu in het Nationaal Museum Verpleging en Verzorging in Zetten, Gelderland, officieel van start laten gaan. Hij zal daarbij zijn visie geven op de aangekondigde bezuinigingen in de zorg.

De tentoonstelling Tussen zwabberen en zorgen is een uitbreiding van de permanente presentatie over 150 jaar verpleging en verzorging in Nederland. Gezinsverzorging is een vorm van zorg waar iedereen wel eens van gehoord heeft. Maar wie is die gezinsverzorgster eigenlijk? Wat deed ze anno 1950? Hoe vonden de kinderen het om met zo'n vreemde zuster in uniform aan tafel te zitten? En... wat vond vader van haar?

In deze interactieve tentoonstelling is het allemaal te bewonderen: de keuken uit 1950 waar kilo's wasgoed gewassen werden, de gekleurde uniformen, de kleine maar felbegeerde insignes. En dat alles tegen de achtergrond van levensgrote foto's van fris ogende gezinsverzorgsters, blije kinderen en tevreden vaders achter grote pannen boerenkool. Nooit eerder vertoonde filmbeelden maken het verhaal compleet.

De tijden zijn veranderd: gezinnen zijn kleiner geworden en vaders nemen tegenwoordig vrij om voor hun kinderen te zorgen. De gezinsverzorgster van toen bestaat niet meer.Toch is haar werk niet voor niets geweest. Ze heeft een stevige basis gelegd voor de taken van de verzorgende van nu, die de fakkel heeft overgenomen. Een deskundige verzorgende maakt het voor jong en oud mogelijk om zo lang mogelijk thuis te wonen. Die moderne verzorgende is in een mooie serie portretten van fotograaf Hans Oostrum ook op de tentoonstelling te bewonderen.
Tot ziens in Zetten!

Nationaal Museum Verpleging en Verzorging, Stationsstraat 27, 6671 AW Zetten. Telefoon: (0488) 47 33 90, e-mail museum@zorgportaal.nl Kijk voor meer informatie op www.nmvv.nl
Een digitale foto van de tentoonstelling en achtergrondinformatie is te verkrijgen via www.nmvv.nl/museum/pers