Openbaar Ministerie

28 november 2003

Celstraffen geëist in Gelderse fraudezaak

Officier van justitie J. Lucas heeft vrijdag voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, geëist tegen de Gelderse ex-gedeputeerde W. Scheerder. Tegen zijn twee medeverdachten, de directeur van Gelderland Events BV, en een oud-ambtenaar eiste de officier twaalf maanden celstraf waarvan vier voorwaardelijk. Scheerder en de ambtenaar moeten bovendien het geld terugbetalen waarmee ze zouden zijn omgekocht. Het drietal staat terecht voor fraude, omkoping, corruptie en valsheid in geschrifte rondom het evenementenbeleid waarmee Gelderland zich internationaal op de kaart wilde zetten. De advocaten van de oud-gedeputeerde en de directeur, die beiden de beschuldigingen ontkennen, vinden dat hun cliënten vrijspraak moeten krijgen, omdat er geen enkel hard bewijs is geleverd. Raadsman Verbunt van de oud-ambtenaar, die heeft toegegeven dat hij vervalsingen heeft gepleegd, vindt een taakstraf voldoende in de zaak die naar zijn mening ver buiten proporties is gegroeid.
Lucas rekent Scheerder zwaar aan dat hij als bestuurder niet onkreukbaar is gebleken. Hij vindt dat in zijn straf tot uiting moet komen dat het ,,een bijzondere uitzondering'' moet blijven dat bestuurders en ambtenaren voor dergelijke feiten voor de rechter moeten verschijnen, zo zei hij. Volgens Lucas is Scheerder de aanjager van de fraudezaak, terwijl ,,het op zijn weg als bestuurder had gelegen een einde te maken aan de luchtfietserij''.

Lucas meent dat de fraudezaak draait om corruptie en omkoping, al verwijten de raadslieden van de verdachten hem dat hij zijn aanklachten baseert op giswerk, aannames en vermoedens, waarbij weggeschrapt is wat niet goed uitkwam. De officier zegt echter dat de ambtenaar en Scheerder willens en wetens steekpenningen van Landman hebben aangenomen.
,,Iedereen weet dat het geven van cadeaus aan relaties niet alleen gebeurt omdat men zo aardig is. Daarin schuilt het grote gevaar. Iemand die op kosten van een ander is meegeweest naar een ontvangst in een skybox bij een voetbalwedstrijd of naar een Rolling Stones-concert, zal vroeger of later geconfronteerd worden met de tegenvraag. Dan is het moeilijker om nee te zeggen. Men zit dan eigenlijk al op de glijbaan'', aldus de officier.

De directeur heeft zich volgens Lucas laten kennen als iemand die niet terugschrikt van leugen op leugen. ,,Voor hem waren zijn oude jeugdvriendje Scheerder en de bereidwillige ambtenaar godsgeschenken, die hij koste wat het kost aan zijn kant moest houden. De verdachte zag een mogelijkheid veel geld te gaan verdienen door een exclusief contract met de provincie Gelderland.''
De advocaten van Scheerder zeiden vrijdag dat de ex-gedeputeerde ,,een welkome bliksemafleider'' is geweest voor zijn collega-bestuurders. Hij leidde de aandacht af van de falende provinciale organisatie. De advocaten Boksem en Anker menen dat een bestuurder er op mag rekenen dat fouten die hij in functie maakt, hem niet persoonlijk worden aangerekend. Het ondertekenen van een verkeerde brief behoort volgens hen onder de collectieve verantwoordelijkheid. Door een strafzaak te beginnen, heeft justitie een berg geschapen die een muis zal baren, aldus Anker. ,,De weegschaal is in deze zaak in onbalans'', zei hij vrijdag. De rechtbank doet op 12 december uitspraak.