Provincie Groningen


Reactie provincie Groningen op persbericht Groen Links

28 november 2003

Groen Links heeft vandaag een persbericht uitgedaan onder de titel "Laat de 700 asielzoekers die al zo lang in Groningen wonen met rust". Hierin wordt aangegeven dat de provincie Groningen het plan heeft opgevat om asielzoekers die binnenkort het land moeten verlaten centraal te gaan opvangen in een leegstaand AZC. Deze berichtgeving is echter niet juist.

Gedeputeerde mevrouw C.A.M. Mulder heeft in de commissie Welzijn en Cultuur afgelopen woensdag de huidige stand van zaken rond asielzoekersbeleid toegelicht. Zij heeft van de IND vernomen dat de asielzoekers die naar aanleiding van de oproep van minister Nawijn in 2001 een brief hebben gestuurd voor generaal pardon binnenkort uitsluitsel ontvangen. Voor de provincie Groningen gaat het om ruim 600 brieven. Hiervan zal ongeveer 80% een negatief bericht ontvangen.

De gemeenten - die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het rijks-asielzoekersbeleid - zullen binnenkort dus te maken krijgen met een groot aantal asielzoekers dat ineens het land moet verlaten. Het gaat vaak om mensen die binnen gemeenten in woningen worden opgevangen en al min of meer ingeburgerd zijn. De Groninger gemeenten willen zich goed op deze situatie voorbereiden. Daarom hebben zij afgesproken zeer binnenkort samen met de provincie om de tafel gaan, om een eenduidig beleid te bepalen over de noodopvang van deze mensen. Er is geen sprake van een provinciaal plan om deze mensen centraal op te vangen in een leegstaand AZC.

Naast deze afspraak is er een brief uitgegaan vanuit de Groninger gemeenten en de provincie Groningen naar minister Verdonk. Deze brief is niet geschreven naar aanleiding van bovenstaand bericht, maar betreft de opvang van (uitgeprocedeerde) asielzoekers, die geen aanspraak meer kunnen maken op opvangvoorzieningen, maar die wel rechtmatig in Nederland verblijven. De Groninger gemeenten en de provincie zijn van mening dat voorkomen moet worden dat deze mensen dakloos worden. Met de brief ondersteunen de gemeenten en de provincie het idee van het COA, om vrijkomende plaatsen in asielzoekerscentra als gevolg van de krimpoperatie in te zetten voor (tijdelijke) opvang van deze specifieke groep van asielzoekers.


Provincie Groningen
Martinikerkhof 12
Postbus 610
9700 AP Groningen
050 - 316 49 11
050 - 316 49 33
info@provinciegroningen.nl