Socialistische Partij

Noord-Hollandse kunstenaar de pineut?

Een grote groep Noord-Hollandse kunstenaars is ontevreden over het kunstbeleid van de provincie. Dat beleid zou vooral wat betreft individueel kunstenaarschap veel minder (kunst-)gunstig zijn dan het beleid van andere provincies. Zo verleent Noord-Holland bijvoorbeeld geen subsidie aan (individuele) kunstenaars.

De invloed van ex-staatssecretaris Cultuur Rick van der Ploeg, die korte metten maakte met vele kunstregelingen over het hele land is in Noord-Holland duidelijk merkbaar. Enig globaal onderzoek brengt aan het licht dat Utrecht, Flevoland, Overijssel, Limburg, Noord-Brabant, Groningen wel aan individuele subsidies doen voor kunstenaars. Het argument is steeds: steun in de rug voor nieuwe projecten en evenementen, en ook: beginende kunstenaars hebben aanmoediging nodig.

Het beleid van Noord-Holland steekt hiertegen echter erg steil af. Steil omdat de basis van elke Noord-Hollandse subsidieaanvraag samenwerkingsorganen moeten zijn. Een individuele, beginnende, kunstenaar komt in Noord-Holland zo niet aan de bak.

De SP heeft vragen gesteld. Met die vragen wil de SP-fractie bereiken dat Noord-Holland het kunstbeleid herziet. Zo moet er een individuele subsidieregeling komen en een bestand van in Noord-Holland werkende kunstenaars. De clausule in de bestaande subsidieregeling dat alleen provinciaal geld gekregen kan worden als ook de gemeente meebetaalt,moet geschrapt worden. Verder moeten kunstaankopen van de provincie in de openbaarheid geschieden en tenslotte moeten kunstopdrachten van tevoren openbaar worden gemaakt.