Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Cultural Village Chess Tournament 2003 - ronde 4

Na vier ronden in het Cultural Village Chess Tournament heeft de 20-jarige Duitser Ferenc Langheinrich alleen de leiding genomen. In die vier ronden hoefde hij nog geen half punt af te staan. Hij won zijn partijen met opzienbarend gemak (alleen tegen Bottema ging het moeizaam), waarbij vooral de partij tegen Tan genoemd mag worden. Met een dameoffer op gevoel kreeg hij een winnende aanval en op de 28e zet miste hij een curieus mat in 6, dat voor FRITZ natuurlijk geen probleem was. Het fraaie 28. ... Kb8!! won onmiddellijk. Wat Langheinrich deed was veel menselijker en won eveneens, zij het wat langzamer dan de suggestie van FRITZ.
In de vierde ronde won de jonge Duitser in liefst 16 zetten van Afek, die een vergiftigde pion pakte. Langheinrich heeft nog één meesterresultaat nodig om de titel binnen te slepen. Hij heeft hiervoor nog twee punten uit de resterende vijf partijen nodig. Dat moet kunnen lukken.

Alex Wohl, na drie ronden eveneens ongeslagen, moest in de vierde ronde een stap terug doen. Arno Bezemer won in goede stijl van de Australiër en bereikte zodoende zelf een score van vijftig procent.

Merijn van Delft is nog in de race voor zijn derde en beslissende norm. De Apeldoornse Hamburger was donderdag na zijn remise tegen Bezemer nog wat somber - hij liet immers een veelbelovende stelling in remise verzanden - maar vrijdag kon hij weer lachen. Zijn winst op Tan, die in de ochtenden tijdens het toernooi gewoon op school zit, gaf daartoe ook alle aanleiding.

De 15-jarige Robert Ris weert zich kranig in het gezelschap. Donderdag maakte hij in een interessant straatgevecht met Petra Schuurman remise en een dag later versloeg hij met zwart Iulius Armas, winnaar van het eerste Sonnevanck-schaaktoernooi. Ris speelt onbevangen en onderstreept zijn goede vorm tijdens het Essent-toernooi in Hoogeveen. Zijn goede spel daar was klaarblijkelijk geen toevalstreffer.

FIDE-tempo
Terwijl de spelers iedere dag om één uur aan hun partijen beginnen in het achterzaaltje van café De Zon, verzamelen de gasten zich in het voorste gedeelte om niet alleen de toestand in de wereld te bespreken, maar ook de aardigste partijen van dat moment te analyseren. Ondertussen wordt het toernooi geëvalueerd (de balans is voorlopig positief) en met de spelers wordt naderhand onder meer gesproken over de ervaringen van het FIDE-tempo, dat hier wordt gespeeld. Honderd minuten voor de gehele partij, plus dertig seconden per zet, zonder verdere tijdcontrole. Alle partijen zijn om 17:15 uur afgelopen, wat prettig is voor de organisatoren. De bedenktijd is na ruim vier uur spelen op en op dat moment is dertig seconden per zet te weinig om nog een plan te bedenken. Gevolg: degene die dan beter staat probeert het even en geeft tenslotte remise, degene die verloren staat biedt nog even weerstand en geeft bij geen succes op.

Sommige schaakliefhebbers waren vooraf bang dat het FIDE-tempo hier wordt getoetst als proef voor het Corus-toernooi, maar die kunnen gerust zijn: het betreft slechts een praktische oplossing, omdat café De Zon 's avonds niet beschikbaar is voor het Cultural Village Tournament. Een groot nadeel van het tempo is dat cruciale beslissingen in het middenspel (te) snel moeten worden genomen, terwijl er later geen tijd meer is om je na de veertigste zet eens rustig in een interessant toreneindspel te verdiepen. Dat vinden de fijnproevers terecht een groot nadeel van dit tempo.

Uitslagen 4e ronde
Langheinrich-Afek 1-0
Schuurman-Bottema 1/2-1/2
Armas-Ris 0-1
Bezemer-Wohl 1-0
Tan-van Delft 0-1

Stand na de 4e ronde

1. Langheinrich, 4

2. Wohl, van Delft 3
4. Bezemer, Ris 2
6. Armas, Afek, Bottema 1,5
9. Schuurman, 1
10. Tan 0,5

Voor het online naspelen van de partijen uit de vierde ronde: Klik hier.

Voor eerdere rondes, scroll naar beneden.

---
Zie het origineel