Ministerie van Algemene Zaken


1red13631

28-11-2003, NOS, Gesprek met de minister-president, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD, OVER HET VOORSTEL VOOR EEN NIEUW KIESSTELSEL, FINANCIËLE TEGEMOETKOMING VOOR CHRONISCH ZIEKEN EN GEHANDICAPTEN, WERKNEMERS UIT TOETREDENDE EU-LANDEN EN DE KOERS VAN DE EURO


- NIEUW KIESSTELSEL -


VAN SLOOTEN:
Meneer Balkenende, we krijgen een nieuw kiesstelsel en in het jaar 2007, dus bij de volgende verkiezingen, gaat het in.


BALKENENDE:
Ja, dat is een afspraak die we hebben gemaakt bij het hoofdlijnenakkoord.


VAN SLOOTEN:
En is het een garantie dat het ook in 2007 in gaat, is het zeker?


BALKENENDE:
Dat is natuurlijk duidelijk de intentie van ons. Als wij problemen zouden krijgen met het parlement, dan zouden de zaken niet goed gaan...


VAN SLOOTEN:
CDA, VVD en D66 zijn er aan gebonden.


BALKENENDE:
Er zijn afspraken gemaakt in het hoofdlijnenakkoord en de drie partijen die dit kabinet dragen, hebben daar voor getekend. Natuurlijk kun je dan een discussie krijgen van om hoeveel districten gaat het, om hoeveel mensen per district...


VAN SLOOTEN:
Daar mag over gediscussieerd worden?


BALKENENDE:
De Kamer zal natuurlijk de zaak technisch moeten gaan bekijken op hoe moet je bepaalde zaken beoordelen. Maar wij zijn daar vandaag in het kabinet goed uitgekomen, er is eensgezind een bepaalde lijn nu getrokken. Ik denk overigens dat het een algemeen vraagstuk is van hoe kun je zorgen dat de politiek dichter bij mensen komt, dat de politiek meer gaat leven.


VAN SLOOTEN:
Maar komt u op deze manier dichter bij de mensen?


BALKENENDE:
Ik denk het wel.


VAN SLOOTEN:
Kiesdistricten, het worden er ongeveer twintig, er zitten er wat bij van ongeveer 1 miljoen kiezers. Komt u dichter bij de mensen?


BALKENENDE:

Ik denk het wel, want je krijgt dan toch een sterkere oriëntatie van mensen in een bepaald gebied op de Kamerleden uit dat gebied. Je hebt een verkiezingscampagne, waarbij natuurlijk ook die regionale kandidaten een partijtje zullen moeten meeblazen. Maar ook in de terugkoppeling, wat in Den Haag gebeurt naar die regio's, dan zul je gewoon zien...


VAN SLOOTEN:
Maar ach, een regio van 1 miljoen mensen.


BALKENENDE:
Nou, dat is toch anders dan dat je, laat ik zeggen, met een heel land te maken hebt. En bovendien, natuurlijk de ene regio zal groter zijn dan de ander, maar dat neemt natuurlijk niet weg, gaat het om het gebied met 1 miljoen inwoners, je hebt ook regionale kranten, je hebt regionale media. Dat heb je afgelopen jaar heel veel meegemaakt in de Nederlandse politiek, dat één van de lessen die we kunnen trekken is dat wat in Den Haag gebeurt soms toch ook op grote afstand staat van de leef- en denkwereld van mensen. We willen die kloof overbruggen - dat zal moeilijk zijn ­ die toch een stuk kleiner maken.


- CHRONISCH ZIEKEN EN GEHANDICAPTEN -


VAN SLOOTEN:
Laten we even kijken wat er dan in Den Haag gebeurt op dit moment. Deze week is er een debat geweest in de Tweede Kamer over de volksgezondheid. En het grote probleem daarbij was dat een meerderheid in de Tweede Kamer, waaronder de coalitiepartijen, zich zorgen maakt over een stapeling van maatregelen, bijvoorbeeld voor met name de chronisch zieken en gehandicapten. Dat is vandaag besproken in het kabinet. Wat is er uitgekomen, kunt u ze iets bieden?


BALKENENDE:
Er zal een brief vandaag worden verzonden aan de Kamer van de minister van Sociale Zaken, dat was ook een toezegging. Het algemene beeld is natuurlijk dat we in een tijd zitten waarin er geen plaats is voor koopkrachtbehoud, we hebben al eerder dit jaar aangegeven dat iedereen zo tussen de 0 en de -1 zou zitten. Maar we hebben altijd gezegd: je moet rekening houden met uitschieters.


VAN SLOOTEN:
Maar nu is er een meerderheid, waaronder het CDA, die zegt: probeer nu voor deze hele specifieke groep daar wat aan te doen, want het is zo onrechtvaardig.


BALKENENDE:
Je moet ook wel oppassen, want de stapeling van maatregelen, het is natuurlijk niet zo dat alle maatregelen op bepaalde groepen neerkomen, er zitten ook weer verschillen tussen. Daarom is het ook altijd moeilijk om in algemene termen te spreken van iedereen wordt door alle plagen van Egypte getroffen. Dat is, denk ik, ook erg lastig. We hebben een financiële tegemoetkomingregeling nu ontwikkeld, die ook nodig is, om te komen tot een financiële compensatie...


VAN SLOOTEN:
Maar is die nieuw?


BALKENENDE:
... een vangnet in de sfeer van de bijstand. En die regeling die ik noem, die financiële tegemoetkoming, die was ook nodig omdat sommige mensen geen gebruik kunnen maken van een aftrekregeling, omdat ze bijvoorbeeld te weinig belasting betalen of geen belasting betalen...


VAN SLOOTEN:
Maar de Tweede Kamer wil iets meer nog.


BALKENENDE:
Ja, maar dat zullen we dan volgende week in het debat moeten zien.


VAN SLOOTEN:
U geeft niet meten uw kaarten weg?


BALKENENDE:
Nee, maar ik vind dat we op moeten passen om zomaar beloftes te gaan doen.


VAN SLOOTEN:
Maar dat betekent dat het volgende week een politiek probleem wordt, met onder andere het CDA.


BALKENENDE:
Ik geloof niet dat het verstandig is om nu te praten in termen van politieke problemen.


VAN SLOOTEN:
Het CDA wilt dat er wat aan gebeurt, u zegt van: nou, eigenlijk liever niet.


BALKENENDE:
Ik vind dat een kabinet ook de maatregelen die zijn genomen moet verdedigen, dat is één. Twee, je moet altijd oog hebben voor de koopkrachteffecten van alles. Er komt nu nadere informatie, er vindt uiteraard nog overleg plaats tussen bewindslieden, en komende dinsdag hebben we een debat hierover. Dan zal er verder over worden gesproken en ik ga daar nog niet te zeer op voor uit lopen en zeker niet praten in termen van politieke conflicten.


- WERKNEMERS UIT TOETREDENDE EU-LANDEN -


VAN SLOOTEN:
Laat ik een ander probleem op tafel leggen. De werknemers uit nieuwe toetredende EU-landen, daar is een discussie over ontstaan of die allemaal hier naar toe mogen komen of dat we moeten zeggen: twee jaar lang stellen we daar regels aan. Waarom is er nog geen besluit over genomen?


BALKENENDE:
Dit is een heel moeilijk vraagstuk waar tal van aspecten aan de orde zijn. We hebben te maken met de situatie in andere landen. Wat blijkt, dat sommige landen die kiezen voor een vrij verkeer van personen, terwijl anderen juist zeggen van we houden de grenzen juist dicht. Dat is een groot verschil wat je internationaal ziet. Een tweede probleem waar je tegen op loopt is: de cijfers die op het ogenblik de ronde doen - over de komst van aantallen mensen uit landen als Polen -, dat die cijfers nogal eens sterk uiteenlopend zijn, er worden verschillende inschattingen gemaakt.


VAN SLOOTEN:
Welke dan?


BALKENENDE:
De migratiestromen worden door nogal verschillende instanties verschillend beoordeeld. Sommigen zeggen: het gaat om grote aantallen, en andere instanties zeggen: het gaat om geringere aantallen.



VAN SLOOTEN:
Maar staatssecretaris Rutte heeft het over 30.000 mensen, waaronder 10.000 banen.


BALKENENDE:
Dat heeft staatssecretaris Rutte ook gezegd op grond van zijn bevinding. Wij hebben als kabinet gezegd van we zien tal van getallen op het ogenblik de revue passeren, in binnenland en buitenland...


VAN SLOOTEN:
Maar Rutte heeft er toch verstand van?


BALKENENDE:
We hebben een uitstekende staatssecretaris, dat is ook niet het punt. Wij hebben er behoefte aan dat een gezaghebbende instelling als het CPB nog eens een analyse maakt van de verschillende cijfers die op het ogenblik de ronde doen.


VAN SLOOTEN:
Maar is het niet een beetje voor u uitschuiven van het probleem, ook omdat er verschillend over gedacht wordt in het kabinet?


BALKENENDE:
Nee hoor, in de pers merk ik soms dat zaken heel zwaar worden neergezet. We hebben vandaag op een heel constructieve manier over de zaken gesproken.


VAN SLOOTEN:
Dan kun je er nog wel verschillend over denken.


BALKENENDE:
Ja, maar het is natuurlijk wel zo dat het kabinet op een hele verstandige manier op het ogenblik de verschillende aspecten onder ogen ziet. En die aspecten hebben te maken met wat in het verleden is gezegd - ook door het tweede Paarse kabinet -, er wordt gekeken hoe het zit in situaties in Polen, we kijken ook tegen politieke verhoudingen aan, een internationale dimensie. Dat betekent dat een kabinet verstandig moet opereren, dat betekent dat je ook alle zaken in kaart moet brengen, en dat doen we.


- KOERS VAN DE EURO -


VAN SLOOTEN:
Tot slot, heeft u vandaag nog een beetje gelet op de koers van de euro?


BALKENENDE:
We hebben de hele dag ministerraad gehad, ik heb daar geen tijd voor gehad.


VAN SLOOTEN:
Dan ga ik u wat vertellen: hij is nog nooit zo hoog geweest ten opzichte van de dollar.


BALKENENDE:
Er is natuurlijk een hele opvallende ontwikkeling geweest überhaupt de laatste tijd met de euro.


VAN SLOOTEN:
Iedereen dacht: hij keldert in elkaar nu het stabiliteitspact aan gruzelementen ligt.


BALKENENDE:

Eerlijk gezegd heb ik in dat soort verhalen nooit geloofd. En dat komt omdat we nu al een tijd lang een verhouding zien tussen de Amerikaanse dollar en de euro die anders is geworden. Aanvankelijk was de dollar meer waard dan de euro, dat is omgeslagen en wat dat betreft verbaasde mij niet direct dat de stand van de euro is zoals die vandaag is, eerlijk gezegd.


VAN SLOOTEN:
Hij zal nog wel hoger worden misschien.


BALKENENDE:
Dat zou ook kunnen, dan moeten we niet uitsluiten. (Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, WI)