College Bescherming Persoonsgegevens


PISA project presenteert resultaten

Het PISA-consortium organiseert vrijdag 28 november 2003 het PISA-Symposium in de Technische Universiteit van Delft . Het PISA (Privacy Incorporated Software Agent) project startte op 1 januari 2001 en richt zich op de ontwikkeling van Privacy-Enhancing Technologies (PET). Het CBP is hierbij inhoudelijk betrokken geweest. Privacy-Enhancing Technologies (PET) zijn een samenhangend geheel van ICT maatregelen dat de persoonlijke levenssfeer beschermt door het elimineren of verminderen van persoonsgegevens of door het voorkomen van onnodige dan wel ongewenste verwerking van persoonsgegevens, een en ander zonder verlies van de functionaliteit van het informatiesysteem.Tijdens het PISA-symposium zullen de resultaten van het PISA project worden gepresenteerd. Het doel van dit symposium is onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven bij elkaar te brengen.

PISA richt zich op de ontwikkeling van Privacy Enhancing Technologies (PET) voor de komende generatie van elektronische applicaties. De functies van PISA richten zich op mobiliteit, communicatie tussen de verschillende `agents' en gebruiksvriendelijkheid. Het CBP-rapport Intelligent Software Agents and Privacy schetst de aard en de toekomst van software agents en de bedreiging die deze kunnen gaan vormen voor de privacy van de gebruiker.

Inmiddels zijn er diverse publicaties verschenen. Voor meer informatie over het project en het symposium kunt u kijken op de website van het project: www.pet-pisa.nl.

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) - onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) - houdt toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.