Gemeente Leiden

Persbericht

Wethouder Rabbae reikt geldbedrag Leidse emancipatieprijs 2003 uit

Publicatiedatum: 12 november 2003

Vrijdag 28 november aanstaande om 20.00 uur ontvangt Hennie Jansen uit handen van wethouder Rabbae een geldbedrag van EUR 2.500,- . Dit bedrag hoort bij de Leidse emancipatieprijs 2003 die eerder al aan Hennie Jansen werd toegekend. De uitreiking van het geldbedrag aan de winnares vindt plaats in het Leidse Volkshuis aan de Apothekersdijk 33a in Leiden.

De Leidse emancipatieprijs is een jaarlijks terugkerend eerbetoon aan een persoon of groep personen die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van de vrouwenemancipatie.

Hennie Jansen ontvangt de prijs als verdienstelijke erkenning voor vele jaren actieve betrokkenheid bij de emancipatie in Leiden. Ze was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in vrouwenemancipatie en rolpatronen. Sinds de jaren 70 is ze actief betrokken bij de Vrouwenbond FNV waar zij meerdere bestuursfuncties heeft vervuld. Mevrouw Jansen is nog steeds betrokken bij de Vrouwenbond, maar richt zich nu meer op het ouderenbeleid.

De Leidse emancipatieprijs

De emancipatieprijs, ook bekend onder de naam Pieternel Rolprijs, wordt ieder jaar op acht maart, de Internationale Vrouwendag, in het Leidse Volkshuis uitgereikt. Het bij de prijs behorende beeldje heeft de winnares op 8 maart 2003 al mogen ontvangen uit de handen van enkele vrouwen die de prijs hadden gekaapt. De gemeente had besloten de prijs in 2003 niet uit te reiken in afwachting van de nieuwe nota Emancipatiebeleid waarin de toekomst van de prijs besproken is. Met het beschikbaar stellen van het geldbedrag erkent de gemeente alsnog Hennie Jansen formeel als winnaar van de Leidse emancipatieprijs 2003.

Emancipatienota

De feestelijke bijeenkomst in het Leidse Volkshuis zal naast de uitreiking van het geldbedrag ook in het teken staan van de nieuwe Emancipatienota van de gemeente Leiden. Aan de hand van een tweetal themadiscussies wordt gesproken over twee onderwerpen waaraan in de nieuwe nota veel aandacht wordt besteed: het belang van emancipatiebeleid voor allochtone vrouwen en homoseksualiteit in de multiculturele samenleving. Eén van de leden van het discussieforum is mevrouw Arib van de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Ook wordt de toekomst van de Leidse emancipatieprijs. Voor 2004 is de gemeente bijvoorbeeld nog op zoek naar juryleden. Belangstellenden om plaats te nemen in de jury voor de emancipatieprijs van 2004 kunnen zich bij de gemeente aanmelden.

Deze pagina is gewijzigd op 13-11-2003