Erasmus


12-11-03: Eerste lichting artsen voor verstandelijk gehandicapten studeert af

Manifest benadrukt belang goede gezondheidszorg voor mensen met een verstandelijke handicap

Rotterdam 12 november 2003 - Mensen met een verstandelijke handicap hebben meer, andere en complexere gezondheids-problemen dan mensen zonder handicap. De gezondheidszorg in diverse Europese landen blijkt niet altijd goed op hun behoeften aan te sluiten. Tijdens de internationale conferentie 'Adequate health care for people with intellectual disability', op 28 november in Rotterdam, presenteren het Erasmus MC, de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG) en de European Association of Intellectual Disability Medicine (MAMH) een manifest waarin criteria zijn opgenomen waaraan gezondheidszorg voor verstandelijk gehandicapten zou moeten voldoen. De conferentie vindt plaats ter gelegenheid van het afstuderen van de eerste lichting artsen voor verstandelijk gehandicapten.

In 2000 startte Erasmus MC de eerste opleiding 'Arts voor Verstandelijk Gehandicapten' in Nederland. Deze driejarige opleiding leidt basis- artsen op tot AVG: Arts voor Verstandelijk Gehandicapten. Aanleiding voor de opleiding en de erkenning van het specialisme waren de bijzondere kenmerken van de geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten. Reguliere gezondheidszorgvoorzieningen blijken niet altijd in staat om adequate diagnosen te stellen en zorg te verlenen aan deze groep patiënten. Verschillende wetenschappelijke studies, onder andere door onderzoekers van het Erasmus MC, hebben dit in de laatste jaren bevestigd. De situatie in andere Europese landen blijkt eveneens te wensen over te laten.

Tijdens de internationale conferentie in het Rotterdamse World Trade Center komen de volgende onderwerpen aan de orde: In hoeverre kan de algemene gezondheidszorg voorzien in de zorg voor verstandelijk gehandicapten; wat is nodig om de kwaliteit van deze zorg te verbeteren; welke gezondheidsproblemen vragen om gespecialiseerde zorg en wie kan deze bieden; aan welke voorwaarden moet worden voldaan om goede gezondheidszorg voor verstandelijk gehandicapten te bieden in verschillende Europese landen.

Vertegenwoordigers van verstandelijk gehandicapten, organisaties in de gezondheidszorg en dienstverlening en politici uit verschillende Europese landen nemen deel aan de conferentie.

Op vrijdag 28 november om 10.00 uur presenteert drs F. Scholte, voorzitter van de NVAVG, het manifest waarin criteria zijn opgenomen waaraan de gezondheidszorg voor verstandelijk gehandicapten zou moeten voldoen. Daarna wordt het manifest door belangengroepen becommentarieerd en wordt er ingegaan op voorbeelden van 'best practice' in Europese landen. De feestelijke uitreiking van de diploma's aan de eerste lichting van tien Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten vindt plaats om 16.00 uur.