Openbaar Ministerie

17 november 2003

Aangifte via internet straks bij elk politiekorps

De Nederlandse politie begint binnenkort met het gefaseerd invoeren van een landelijke voorziening voor internet aangifte. Politie Limburg-Noord is het eerste korps dat de nieuwe voorziening vanaf 28 november a.s. officieel via www.politie.nl aanbiedt. De landelijke voorziening voor aangifte via internet houdt in dat burgers en organisaties in het vervolg via de officiële politiewebsite www.politie.nl aangifte kunnen doen van een vastgesteld aantal delicten. Het gaat om de volgende delicten: fietsendiefstal of vernieling van fietsen, diefstal uit of vernieling van auto's en vernieling van openbaar vervoer of openbare gebouwen.

Alhoewel internet aangifte al tot de dienstverlening van een aantal politiekorpsen behoorde, is Politie Limburg-Noord het eerste korps dat in de vorm van een pilot met de uniforme, landelijke voorziening voor internetaangifte start. Nog dit jaar zal politie Brabant Zuid-Oost als tweede pilotkorps internet aangifte gaan aanbieden. De pilotfase is vooral bedoeld om de nieuwe voorziening te testen en eventuele kinderziektes eruit te halen.
In de loop van 2004 zullen overige politiekorpsen gefaseerd aansluiten, waardoor het op termijn in het hele land mogelijk wordt om via internet aangifte van een aantal delicten te doen. Overigens betekent dit niet dat de andere - meer traditionele - manieren waarop men aangifte kan doen zullen verdwijnen. Het blijft altijd mogelijk om op het politiebureau aangifte van een strafbaar feit te doen en in een aantal politiekorpsen is het ook mogelijk om telefonisch aangifte te doen.

De landelijke voorziening voor internet aangifte maakt onderdeel uit van een grootscheepse ICT-vernieuwingsoperatie voor de Nederlandse politie. In eerste instantie kunnen burgers en bedrijven via internet aangifte doen van een aantal relatief eenvoudige delicten waarbij geen aanwijzingen voorhanden zijn wie de mogelijke dader is en die geen of weinig emotionele lading met zich meebrengen. In alle gevallen zullen de aangiften automatisch in de bedrijfsprocessen systemen van de politie vewerkt worden voor verdere behandeling in opsporingszin.

Internet aangifte moet ertoe leiden dat de burger meer centraal komt te staan in de dienstverlening die aan het publiek wordt geboden. Met de invoering van de landelijke voorziening voor internet aangifte wordt beoogd dat er meer aangiftes binnenkomen, doordat het gemakkelijker wordt om aangifte te doen. Daarnaast zijn er ook voordelen voor de politieorganisatie. Enerzijds leidt internet aangifte tot een verlaging van de kosten omdat menselijk handelen deels wordt vervangen door een geautomatiseerd systeem. Anderzijds leidt een verhoogde aangiftebereidheid van het publiek tot meer inzicht in de aangiftes.
Bron: Politie.nl