Universiteit van Tilburg

Persberichten november 2003

Congres over pensioenregister

Pensioenbewustzijn omhoog door centraal pensioenregister

De meeste mensen weten nauwelijks hoe hoog hun pensioen zal uitvallen, als ze eenmaal de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Zij weten dan ook niet dat ze met een pensioengat zitten. Een centraal pensioenregister kan deze problemen helpen voorkomen. Op 28 november gaan politici, wetenschappers en de pensioenwoordvoerder van de Consumentenbond met elkaar in debat tijdens het symposium Pensioenregister in zicht?

Het pensioenbewustzijn is in Nederland opvallend laag. Pas als de pensioendatum in zicht komt, raken mensen meer geïnteresseerd in hun pensioensituatie. Vaak is het dan te laat om nog adequate maatregelen te treffen die eventuele tekorten kunnen aanvullen. Uit onderzoek is gebleken dat 71 procent van de werknemers denkt geen pensioengat te hebben, maar dat 81 procent van hen juist wel een pensioengat heeft.

De pensioenbranche wil het pensioenbewustzijn vergroten. Pensioenfondsen en verzekeraars verstrekken wel steeds meer informatie over pensioenen aan werknemers, maar die informatie wordt niet altijd begrepen. Vaak wordt de toegezonden informatie niet eens gelezen. De roep om een centrale databank waarin iedere pensioenconsument kan zien hoe het met zijn persoonlijke pensioensituatie is gesteld, is groot. Verbetering van pensioeninzicht, communicatie en transparantie staan hoog op de politieke agenda.

Een pensioenregister zou meer duidelijkheid kunnen bieden aan de pensioendeelnemer over zijn persoonlijke pensioensituatie. Uit onderzoek van het Competence Centre for Pensioen Research blijkt dat met name jongeren behoefte hebben aan beter toegankelijke informatie over hun persoonlijke pensioensituatie. Maar een pensioenregister roept ook weer vragen op, bijvoorbeeld rond de privacybescherming.

Noot voor de pers
Het symposium Pensioenregister in zicht? wordt georganiseerd door het Competence Centre for Pensioen Research (Universiteit van Tilburg). Datum: vrijdag 28 november 2003, plaats: gebouw S, zal SZ 17. Voor meer informatie over dit symposium kunt u terecht bij Michael Visser (M.R.Visser@uvt.nl), Maarten kleine Kalvenhaar
(M.kleinekalvenhaar@uvt.nl) of bij Marjolijn Verhoeven, 013 466 2139 (M.C.Verhoeven@uvt.nl). Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wel wordt aanmelding op prijs gesteld. U kunt zich, bij voorkeur per e-mail, aanmelden bij Marjolijn Verhoeven op bovenstaand e-mailadres.

Programma

Pensioenregister in zicht?
Symposium 28 november 2003

15.30 Ontvangst met koffie en thee,Foyer Gebouw Q

16:00 Opening door de voorzitter
Mr. Laurens van den Bosch

16:05 Inleiding: Pensioeninzicht
Mr. Laurens van den Bosch

16:25Pensioenregister: een veldonderzoek
Een onderzoekspresentatie van drie studenten inzake de haalbaarheid van een pensioenregister.
Arjan Merkus, Michael Visser, Maarten kleine Kalvenhaar

16:45 Pensioenregister & Privacy
Een van de belangrijkste randvoorwaarden om tot een pensioenregister te komen is het waarborgen van de privacy.
Mr.dr. Sjaak Nouwt

17:05 Introductie panelleden debat
Prof. dr. Gerry Dietvorst UvT
Rob Goedhart Consumentenbond
Pieter Omtzigt Lid Tweede Kamer CDA
Drs. Kees Vendrik Lid Tweede Kamer GroenLinks
Gerdi Verbeet Lid Tweede Kamer PvdA

17:10 Debat
Is het pensioenregister dé oplossing voor het probleem van transparantie en helderheid voor pensioendeelnemers? Een interactief debat met pensioendeskundigen en geïnteresseerden biedt mogelijk antwoord.
17:40 Afsluiting door de voorzitter

17:45 Borrel
Foyer Gebouw Q

Tilburg, 18 november 2003
Laatst gewijzigd: dinsdag 18 november 2003 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Wetenschap en onderzoek

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen