Gemeente Gouda




datum: 19 november 2003
afdeling: Communicatie en pers-voorlichting
contactpersoon: Jacoline Stout
telefoon: 0182-588497

interactief plan Oude Begraafplaats leidt tot meer

Het college van burgemeester en wethouders van Gouda heeft het plan voor de herinrichting van de Oude Begraafplaats en omgeving in de wijk Korte Akkeren goedgekeurd. Dit plan is gemaakt door een interactieve werkgroep, waarin onder meer omwonenden, de Stichting Oude Begraafplaats, het wijkteam en de gemeente vertegenwoordigd zijn. Het plan wordt van 28 november tot 18 december 2003 ter visie gelegd voor inspraak.

Het college heeft een positief besluit genomen op de plannen zoals de werkgroep deze heeft voorgelegd. Het besluit is niet alleen een aanzet tot de herinrichting, maar het getuigt ook van betrokkenheid van het college bij het interactieve proces dat hier gaande is. De werkgroep is namelijk een half jaar geleden aan het werk gegaan met een brede opdracht: Maak van de oude begraafplaats weer een aantrekkelijke plek voor de wijk. Hiervoor kregen ze een budget van 250.000 euro. Het uiteindelijke plan dat nu is goedgekeurd, is echter eens zo duur: 500.000 euro.

Dit komt door de conclusie van de werkgroep dat alleen het opknappen van de begraafplaats voorbijgaat aan de andere problemen in de wijk zoals: parkeren, huisvuil en riolering. Daarom heeft de werkgroep een voorstel gedaan voor een complete aanpak van begraafplaats en omliggende straten. De werkgroep noemt dit: werk met werk maken. Met het opknappen van de twee straten worden vier problemen tegelijk opgelost: parkeren, huisvuil, riolering en verkeersveiligheid. Een gedeelte van deze werkzaamheden zou in de nabije toekomst toch moeten gebeuren, maar wordt nu eerder gedaan.

het plan in het kort

Het plan voor herinrichting van de Oude Begraafplaats voorziet onder meer in het opknappen van vijftig zer-ken, het maken van een nieuwe entree aan de Vorstmanstraat, het verplaatsen van het hek en het gedeelte-lijk restaureren van de muur aan de kant van Uniqema. Daarnaast staan er in het plan voorstellen voor het opknappen van de speelplekken grenzend aan de Oude Begraafplaats en het creëren van een hondenuit-laatstrook. Voor de Vorstmanstraat en de Bosweg wordt onder andere een voorstel gedaan voor extra par-keerplekken, drempels en ondergrondse huisvuilcontainers.

smaakmaker wijkontwikkeling

De (her)inrichting van de oude begraafplaats bij de wijk Korte Akkeren is één van de smaakmakers in het kader van de wijkontwikkeling. Ter verbetering van de leefbaarheid van de wijken Gouda Oost en Korte Ak-keren worden meerdere projecten uitgevoerd. Binnen die projecten zijn weer smaakmakers benoemd. Ken-merk van deze smaakmakers is dat zij op korte termijn kunnen worden uitgevoerd, zodat de bevolking snel resultaten kan zien van de bedoelingen van de wijkontwikkeling.


----- einde bericht -----