Landelijke Studenten Vakbond


PERSBERICHT

Persbericht
t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Kort geding IB-groep op 28 november

Utrecht 20 november 2003 - Het kort geding dat de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) aanspant tegen de Informatie Beheer Groep (IBG) vindt plaats op 28 november 2003 in Groningen. De LSVb spant een kort geding aan omdat de IB-Groep weigert de verscherpte uitwonendencontrole in te trekken. De LSVb roept zo veel mogelijk studenten op de zaak bij te wonen.

De IBG heeft haar uitwonendencontrole onlangs drastisch gewijzigd. Waar een student eerder door middel van een handtekening kon aantonen dat hij of zij uitwonend is, moeten nu bewijsstukken worden overlegd. Studenten moeten door middel van een bewijs van inschrijving in het GBA (Gemeentelijke Basis Administratie), een huurcontract of een bewijs van het betalen van huur (bankafschrift) aantonen dat ze uitwonend zijn. Veel studenten kunnen deze bewijsstukken niet overleggen, omdat ze bijvoorbeeld in onderhuur zitten, geen huurcontract hebben of hun huur contant betalen.

Het controlebeleid van de IB-Groep is drastisch, zonder vooraankondiging en met terugwerkende kracht gewijzigd. Studenten die een uitwonende beurs aanvroegen, konden niet weten dat ze bewijsstukken moesten bewaren. De rechtszekerheid van studenten wordt dan ook in ernstige mate ondermijnd. Bovendien staat nergens in de wet dat de mogelijkheden tot bewijs van studenten beperkt zijn tot de drie die hierboven genoemd zijn.

Het kort geding is voor iedereen toegankelijk. De LSVb roept gedupeerde studenten op om massaal naar Groningen te komen op 28 november. "Op deze manier laten we zien hoeveel studenten worden geraakt door deze maatregel" aldus LSVb-voorzitter Merijn de Jong. "Dus kom allemaal op 28 november naar Groningen om te zorgen dat deze maatregel ongedaan wordt gemaakt".

Kort geding van de Landelijke Studentenvakbond tegen de IB-Groep Locatie: Rechtbank Guyotplein 1 Groningen
Aanvang: Vrijdag 28 november 10.00



Landelijke Studenten Vakbond