Gemeente Leiden

Nieuwe emancipatienota gevierd met forumdiscussie en uitreiking emancipatieprijs

Publicatiedatum: 21 november 2003

Wie zich in Leiden verdienstelijk maakt op het gebied van vrouwenemancipatie maakt kans op de emancipatieprijs. Op 28 november reikt wethouder Mohamed Rabbae in het Leidse Volkshuis het geldbedrag dat bij de prijs hoort uit aan Hennie Jansen.

CULTUUR EN EDUCATIE - Traditioneel wordt de prijs uitgereikt op 8 maart, Internationale Vrouwendag. Dit jaar wilde de gemeente echter de nieuwe emancipatienota afwachten.

De winnares van 2002, Anneke van Aken, droeg de wisseltroffee die bij de prijs hoort desondanks tijdens de viering van Internationale Vrouwendag 2003 over aan Hennie Jansen. Nu de emancipatienota voltooid is, ontvangt Jansen ook het geldbedrag van EUR 2500,- dat bij het beeldje hoort. De gemeente erkent hiermee formeel de winnares van 2003. Hennie Jansen krijgt de prijs als 'verdienstelijke erkenning voor vele jaren actieve betrokkenheid bij de emancipatie in Leiden'. Ze was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in vrouwenemancipatie en rolpatronen. Sinds de jaren zeventig is ze actief betrokken bij de Vrouwenbond FNV, waar zij zich tegenwoordig bezighoudt met het ouderenbeleid.

Forumdiscussie

Naast de uitreiking van de prijs, wordt er op 28 november ook gediscussieerd over de themas waaraan in de nieuwe gemeentelijke emancipatienota veel aandacht wordt besteed. De themadiscussies gaan over het belang van emancipatiebeleid voor allochtone vrouwen en over homoseksualiteit in de multiculturele samenleving. In het discussieforum zitten onder andere sociologe Khadija Arib van de Tweede Kamerfractie van de PvdA en Abdelwahid van Bommel, imam en auteur van het boek Seksualiteit en Islam en Ina Brouwer, auteur van het boek "Het glazen plafond". De avond begint om 20.00 uur in het Leidse Volkshuis aan de Apothekersdijk 33a. Geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Uitgebreid

De Leidse emancipatieprijs werd ingesteld als afscheidsgeschenk aan Henriëtte van der Linden, die in 1991 stopte als wethouder van Onderwijs, Cultuur en Emancipatie. Zij gaf de prijs de naam van Pieternel Rol, een vrouw die zeer betrokken was bij emancipatie en vrouwengeschiedenis. Vanaf 2004 wordt deze naam niet meer gebruikt, omdat de functie van de prijs is uitgebreid. Dit heeft alles te maken met de nieuwe emancipatienota. Homoseksualiteit in de multiculturele samenleving is daarin één van de belangrijke themas. De reikwijdte van de prijs is daarom ook uitgebreid: het gaat voortaan niet meer alleen om vrouwenemancipatie maar ook om homo-emancipatie.

Nieuwe juryleden gezocht

De gemeente is nog op zoek naar enthousiaste juryleden voor de Leidse emancipatieprijs 2004. Voelt u zich betrokken bij emancipatie? Heeft u een mening over emancipatiebeleid in de toekomst? Heeft u zich de afgelopen jaren ingezet voor (allochtone) vrouwen? Dan kunt u zich aanmelden via dit adres:

Gemeente Leiden
t.a.v. mw. E.M.M. Oortwijn
Postbus 9100
2300 PC LEIDEN
(071) 516 52 55

Deze pagina is gewijzigd op 21-11-2003