KRO De Wandeling

Paul Scheerder: niet te stoppen voor jongeren in problemen

KRO DE WANDELING, VRIJDAG 28 NOVEMBER

HILVERSUM, 20031124 -- "Ik zorg niet goed voor mezelf, maar ik ben er ook nog nooit aan onderdoor gegaan. Ik kan gewoon niet stoppen." Paul Scheerder is directeur van het Gèr Paulussen Leefkringhuis, een opvanginstituut in Amsterdam-Noord voor jongeren in de problemen. Twintig jaar geleden zijn de eerste kinderen opgevangen, na renovatie van de buurt kwamen er veel Marokkanen naar de wijk. "En die zoeken niet zo gauw hulp bij hun problemen, die proberen dat zelf op te lossen." Dus ging Scheerder naar ze toe.


In aflevering twaalf van KRO De Wandeling gaat presentatrice Hella van der Wijst in gesprek met Paul Scheerder over zijn onbegrensde inzet voor mensen in problemen, de moeite die het hem kost om zijn sociale leven niet onder druk te zetten en zijn stap om moslim te worden. "Op de verschillende spreekuren komen per week honderd mensen met opvoedingsproblemen, doktersvisites, schulden, invullen van papieren, huiselijke twisten en acute noodsituaties. Ook worden hier in Noord één of twee moorden per jaar gepleegd en daar krijg ik als vertrouweling en hulpverlener mee te maken." Paul Scheerder is moslim geworden en getrouwd met een Marokkaanse. "Mijn vrouw is in staat om in crisissituaties het ijs te breken. Daarnaast is het natuurlijk goed, als je zo debiel bezig bent als ik, dat er thuis iemand is die voor je zorgt." Het werk dat Scheerder doet gebeurt niet van achter een bureau. "Ik ga naast iemand staan in z'n ellende en dan komen we samen uit de stront. Dat geeft slapeloze nachten, maar ik verlies dat soort zaken niet."

Hella van der Wijst toert op haar motor door heel Nederland op zoek naar de mooiste wandelplekjes en inspirerende levensverhalen.

KRO De Wandeling, vrijdag 28 november 16.30 uur
(HH. zondag 30 november 09.30 uur)
Nederland 1


KRO De Wandeling.
Mensen die hun hart volgen.




KRO De Wandeling