Ingezonden persbericht

Stedelijk Gymnasium Leiden

PERSBERICHT

24 november 2003,

Stedelijk Gymnasium op het wereldtoneel

"Na het daverende succes van LEMUN 2002 zijn wij vastbesloten om dit succes dit jaar te evenaren, en daarvoor zetten wij ons meer dan 100% in", aldus Deborah Keller, leerling aan het Stedelijk Gymnasium en Secretary General tijdens Leiden Model United Nations 2003.

Een aantal zeer enthousiaste leerlingen aan het Stedelijk Gymnasium organiseren dit jaar opnieuw een simulatie van de Verenigde Naties, het zogeheten LEMUN 2003.

Dit jaarlijks terugkerende evenement duurt van vrijdag 28 tot zondag 30 november en vindt plaats in het hoofdgebouw van de school, aan de Fruinlaan in Leiden. De deelnemers komen van 21 verschillende scholen, waaronder een groot aantal uit het buitenland. LEMUN heeft ervoor gezorgd dat de leerlingen van de Oost-Europese scholen hun reiskosten vergoed kregen, en, voorafgaand aan LEMUN, is er voor alle buitenlandse leerlingen een twee dagen durend programma geregeld, dat de leerlingen een unieke kans geeft om een kijkje op een totaal andere school te nemen. Vanzelfsprekend is de voertaal Engels, zoals ook bij echte conferenties van de Verenigde Naties het geval is. De leeftijd van de deelnemers varieert van veertien tot achttien jaar.

De reden dat het Stedelijk Gymnasium haar eigen Model United Nations wilde organiseren is vrij duidelijk: bij de bestaande MUNŽs worden steeds dezelfde, al langer meedraaiende scholen gevraagd. Ook bij andere scholen is interesse in deelname aan MUNÂŽs, maar ze komen er simpelweg niet tussen. Vandaar deze nieuwe MUN, voor scholen met minder ervaring. Dat er minder ervaren deelnemers zijn, hoeft trouwens geen afbreuk te doen aan het niveau van LEMUN: vantevoren worden er verschillende workshops gegeven, er is een instructievideo gemaakt voor de buitenlandse scholen en de leerlingen worden begeleid door diverse hoogleraren van de Universiteit Leiden. Daarnaast krijgen de leerlingen een extra steuntje in de rug door de website (www.lemun.org), waarop een schat van informatie over de onderwerpen te vinden is. De slogan van LEMUN is fresh ideas , new solutions. Dat LEMUN vernieuwend is, blijkt wel uit het feit dat LEMUN met ideeĂ«n komt die ontzettend actueel zijn. Zo verzon LEMUN als onderwerp de hervorming van de Security Council, zo'n drie maanden voordat Kofi Annan dit zelf voorstelde. Daarmee wordt bewezen dat LEMUN erg vooruit loopt op andere MUN's, die allemaal hun onderwerpen afkijken bij de grote MUN's.

LEMUN wordt gesteund door de Universiteit Leiden, die een aantal gastsprekers levert. Ook de Gemeente Leiden is erg blij met het initiatief.