Politie Midden- en West Brabant

Politie en Gemeente Tilburg zetten preventie offensief in tegen

Tilburg, maandag 24 november 2003

Bekendmaking en uitnodiging voor de pers Project : "Je GSM is veilig bij Yunu and Imei" vrijdag 28 november van start in Tilburg

TILBURG: Vrijdag 28 november aanstaande zal rapper Ali B om 16.00 uur op de Heuvel het officiële startsein geven voor Tilburg van het preventieproject: "Je GSM is veilig bij Yunu and Imei". In de campagne die gesteund wordt door de gemeente Tilburg, geeft de politie informatie over de preventieve wapens Yunu en Imei. Daarmee kun je zelf snel en eenvoudig er voor zorgen dat je GSM geen interessante buit meer is voor een straatrover en een heler. Met het project moet het aantal straatroven en diefstal van GSM`s terug gedrongen worden.

Straatroven terugdringen
Bij veel van straatroven en gaat het de dader(s) om de GSM-telefoon. Door deze na diefstal onbruikbaar te maken hoopt de politie dat het aantal roven zal dalen. De komende weken gaat de politie voorlichting geven op alle middelbare scholen in Tilburg. Ook worden er 1500 posters verspreid. In december zullen ook diverse winkelcentra in Tilburg en omliggende gemeenten bezocht worden De gemeente Tilburg maakt het project financieel mogelijk.

Yunu
De telefoonbezitter kan er zelf voor zorgen dat zijn GSM niet meer aantrekkelijk is om te stelen door Yunu en Imei in te schakelen. Yunu staat voor `your unic number` en is de unieke toestelcode. Als Yunu is ingeschakeld werkt de GSM alleen nog maar op de eigen simkaart. Met een vreemde simkaart doet het toestel niets meer. Of je moet Yunu kennen. Maar die is alleen bij de eigenaar bekend. Yunu is simpel in stelling te brengen, met de handleiding of door te kijken op www.politie,nl, daar staat een lijst met de meest verkochte merken en de manier waarop Yunu geactiveerd kan worden.

Imei
Imei is het unieke serienummer van de GSM-telefoon. Ook dat nummer staat helemaal los van de simkaart. Het Imei nummer is eenvoudig vinden, door *#06# in te toetsen verschijnt het op het scherm. Met het Imei nummer kan de politie een gestolen toestel makkelijker traceren en er zo achter komen wie de mogelijke dader is van de diefstal van de GSM. Bij diefstal gaat het nummer in een landelijke centrale database. Iedereen kan daarin zien dat de betreffende GSM echt gestolen is.

---

T.a.v. de redactie: U bent van harte uitgenodigd om de start van dit project bij te wonen. Politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk en teamchef Binnenstad Raph Creemers zijn vrijdagmiddag ter plaatse vanaf 15.45 uur aanwezig.

Ik verzoek u de manifestatie vooraf ter aankondiging in uw berichtgeving mee te nemen.

Bron: Willem van Hooijdonk