Veilig Amsterdam


Stadsdeel Amsterdam Zuidoost - Conferentie Huiselijk Geweld 26/11/2003 - Vrijdag 28 november 2003 organiseert stadsdeel Zuidoost een conferentie over huiselijk geweld. Het stadsdeel wil met de conferentie aandacht vragen voor de problematiek om vroegtijdige signalering en het inschakelen van hulp mogelijk te maken via advies- en meldpunten. Diverse partijen geven tijdens de conferentie een inleiding over de bestrijding en aanpak van huiselijk geweld. Zo zal de politiecommissaris van de regio Utrecht een inleiding geven over de succesfactoren en valkuilen bij politieorganisaties. De projectleider Huiselijk Geweld van de gemeente Amsterdam presenteert het Plan van Aanpak Stop Huiselijk Geweld in Amsterdam. Tevens zullen ook de voorzitter van het Netwerk Huiselijk Geweld Zuidoost, een vertegenwoordiger van het Vrouwen Steunpunt Amsterdam Zuidoost en een hulpverlener aan het woord komen.

Uit cijfers blijkt dat stadsdeel Zuidoost tot een van de stadsdelen behoort waar huiselijk geweld verontrustende vormen aanneemt. De conferentie is mede bedoeld om het thema huiselijk geweld uit de taboesfeer te halen. In Zuidoost bestaat al sinds 2001 het Netwerk Huiselijk Geweld. Hierin zijn naast allerlei hulpverlenende instanties ook justitie, politie en het stadsdeel vertegenwoordigd. Hoofddoel van dit netwerk is het verbeteren van signalering, hulpverlening en vervolging inzake huiselijk geweld. Zuidoost is het enige stadsdeel in Amsterdam met een netwerk voor huiselijk geweld.

De conferentie vindt plaats in de raadzaal van het stadsdeelkantoor, Bijlmerdreef 101. Genodigden zijn onder meer
hulpverleningsorganisaties, zelforganisaties, politie en sleutelfiguren uit diverse etnische groepen.

Amsterdam, 18 november 2003
Instelling Sociaal meldpunt Zuidoost

In zijn vergadering van vandaag heeft het dagelijks bestuur van Zuidoost besloten tot het instellen van een Sociaal Meldpunt voor bewoners van Zuidoost. In dit meldpunt worden de bestaande meldpunten extreme burenoverlast en Amstelzorgakkoord samengevoegd. Het nieuwe meldpunt komt onder de vlag van stadsdeel Zuidoost, waarmee de onafhankelijke meldingsbeoordeling, voortgangscontrole en privacybewaking goed is geregeld. Het Sociaal Meldpunt komt voort uit het Bestuursakkoord stad-stadsdelen 2002-2006.

In 1995 werd in Zuidoost een coördinatiepunt extreme burenoverlast ingesteld. In dit project werd extreme burenoverlast met een gecoördineerde aanpak tegengegaan. Hierbij werden zonodig verschillende maatschappelijke organisaties ingeschakeld. De meldingen hiervoor kwamen van professionals.
Vaak is echter bij maatschappelijk disfunctioneren van bewoners nog geen sprake van een overlastsituatie. Het gaat dan om mensen die door diverse psychosociale problemen de aansluiting met de samenleving in Zuidoost dreigen te verliezen. Zij zoeken meestal zelf geen hulp en zijn daarom grotendeels onbekend bij de hulpverlening. Daarvoor is in 2000 met de wethouder Zorg van de gemeente Amsterdam het Amstelzorgakkoord ondertekend, waarin de maatschappelijke organisaties zich gezamenlijk verantwoordelijk verklaarden voor een goede hulpverlening aan betrokkenen.
Bij de evaluatie in 2002 werd geconcludeerd dat beide projecten zich richtten op een vergelijkbare doelgroep waarbij voor een belangrijk deel dezelfde uitvoeren de organisaties waren betrokken. Dit leidde tot het voorstel om beide projecten samen te voegen en in ieder stadsdeel een sociaal meldpunt in te stellen waar hulpverleners en bewoners met meldingen van zowel overlast als zorg terecht konden.

Bij de uitwerking van het Bestuursakkoord stad-stadsdelen zijn deze aanbevelingen overgenomen en is in het akkoord vastgelegd dat eind 2005 alle stadsdelen beschikken over een maatschappelijk steunsysteem voor bewoners die als gevolg van deze problematiek met ernstige beperkingen in hun maatschappelijk functioneren worden geconfronteerd. Het Sociaal Meldpunt in Zuidoost zal eind dit jaar worden opengesteld.

Amsterdam, 14 november 2003
Feestelijke opening multifunctioneel complex De Brink

Vrijdag 14 november a.s. openen portefeuillehouder Onderwijs, Ronald Neslo en leerlingen van basisschool De Brink het multifunctionele complex De Brink. Met de opening wordt een uniek bouwtraject afgesloten. Dit traject bestond uit uitbreiding van de schoolgebouwen van basisschool De Brink, realisatie van een sportvoorziening en huisvesting van het kinderdagverblijf Mondriaan en de naschoolse opvang Picasso. Met de realisatie van het complex heeft de wijk Holendrecht een uitgebreid voorzieningenaanbod voor kinderen van 0 tot 12 jaar op het gebied van onderwijs, kinderopvang en sport.

Basisschool de Brink
De Brink is de grootste openbare basisschool van het stadsdeel met 439 leerlingen. Voor oplevering van het complex zaten 5 groepen gehuisvest in gestapelde noodlokalen naast de school.
De in slechte staat verkerende noodlokalen zijn nu vervangen door permanente lokalen. Bij het ontwerp van het gebouw is ook rekening gehouden met mogelijke veranderingen in het gebruik. Zo zijn de lokalen twee aan twee opgezet en gescheiden door een niet dragende wand. Op deze manier kunnen de lokalen indien gewenst worden samengevoegd. Hiermee ontstaan er ruimten van circa 112 m2 die voor andere doeleinden kunnen worden ingezet. Ingeval van krimp van de omvang van de school kunnen deze ruimten bijvoorbeeld worden gebruikt als bedrijfsruimten of ateliers.

Kinderopvang en naschoolse opvang
Kindercentrum Mondriaan ( 0 tot 4 jaar) en naschoolse opvang Picasso (4 tot 13 jaar) zijn onderdeel van Catalpa. Catalpa is een landelijke organisatie voor kinderopvang. Zij biedt opvang aan kinderen van 0 tot 13 jaar. Veiligheid en geborgenheid staan voor Catalpa centraal. Bovendien werkt Catalpa volgens het principe van ontwikkelingsgericht werken, waarbij op het individuele ontwikkelingsniveau van ieder kind wordt ingespeeld om het kind optimaal te laten ontwikkelen.

Sport
Het gymnastieklokaal van de Brink is zodanig uitgebreid en aangepast dat het nu een volwaardige sportvoorziening is. Het lokaal is uitgebreid met materiaalberging en een multifunctionele speelzaal van ca. 90 m2. Ook sportverenigingen kunnen nu gebruik maken van het lokaal.

Het stadsdeel heeft ca. 4,6 miljoen geïnvesteerd in het complex De Brink. Bij de opening zullen vooral de kinderen en de buurtbewoners een belangrijke rol spelen. Zaterdag 15 november organiseren basisschool De Brink en Catalpa een open dag. De open dag is bedoeld voor buurtbewoners en ouders.

Amsterdam, 7 november 2003
Eén loket voor Antillianen en Arubanen in CEC Zuidoost

Per 1 januari 2004 zal de extra opvang en begeleiding van Antillianen en Arubanen in Amsterdam worden ondergebracht bij Bureau Nieuwkomers van stadsdeel Zuidoost. Stadsdeelwethouder Ronald Neslo is zeer tevreden dat de activiteiten van de Stichting Antilliaans en Arubaans Servicecentrum Amsterdam (SAASA) voor de toekomst zijn veiliggesteld; Hiermee kan de extra opvang en maatschappelijke begeleiding van Antillianen en Arubanen in Amsterdam in eigen taal blijven voortbestaan.
Voor de periode 2001 2004 heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken geld beschikbaar gesteld voor aanpak van de specifieke problematiek van Antilliaanse en Arubaanse nieuwkomers. Aangezien circa 50% van de Antilliaanse en Arubaanse nieuwkomers in Amsterdam zich in Zuidoost meldt, heeft het stadsdeel de regie gevoerd voor dit stedelijke project. Het stedelijk project Antillianen Arubanen is in 2001 gestart met voorbereidingen en heeft in 2002 geleid tot de oprichting van SAASA aan de Daalwijkdreef.
De diensten die nu bij SAASA en straks bij Bureau Nieuwkomers worden aangeboden zijn bijvoorbeeld het assisteren bij inschrijving in het register, het lezen en uitleggen van zakelijke post, het helpen invullen van formulieren, maar ook het bemiddelen bij het vinden van scholing en werk. Deze activiteiten zullen vanaf 2004 bij een loket van Bureau Nieuwkomers in het Cultureel Educatief Centrum (CEC) in Ganzenhoef worden aangeboden. Ronald Neslo:Met de inbedding bij Bureau Nieuwkomers zullen de laagdrempelige diensten vanaf 2004 beschikbaar zijn voor zowel Antilliaanse en Arubaanse nieuw- als oudkomers. Dit maakt het ook mogelijk om gegevens van nieuw- en oudkomers uit te wisselen. Problemen waar oudkomers tegenaan lopen kunnen we in beleid voor nieuwkomers opnemen. Hierdoor zullen de resultaten van de inburgering verder worden verbeterd.
In het CEC zullen naast Bureau Nieuwkomers het Centrum voor Werk en inkomen (CWI), Sociale Dienst en het ROC een plaats krijgen. Bezoekers van het CEC krijgen hierdoor de mogelijkheid om binnen één gebouw alle benodigde informatie te halen op het gebied van inburgeren, werk en/of opleiding. Dit sluit dan ook aan op het doel van het project Antillianen Arubanen, namelijk: De minder redzame Antillianen en Arubanen in staat stellen een volwaardig bestaan op te bouwen, aldus Ronald Neslo.

Amsterdam, 29 oktober 2003
Najaarsoffensief: extra toezichthouders in Amsterdam Zuidoost

Het stadsdeelbestuur van Amsterdam Zuidoost heeft besloten om met een najaarsoffensief de laatste twee maanden van het jaar af te sluiten. Deze twee maanden zullen extra toezichthouders rondlopen op door de politie aangewezen locaties.

Uit de aangiftecijfers van de politie blijkt dat zodra de dagen korter worden, de criminaliteit toeneemt. De aangiftecijfers voor winkeldiefstal, auto-inbraak, straatroof en zakkenrollerij lopen in het najaar dan ook op. Ook komen in het najaar bij de politie meer klachten binnen over overlast veroorzaakt door bedelaars, zwervers en drugsverslaafden. Het stadsdeelbestuur heeft hierop besloten om in goed overleg met politie en Stadstoezicht in deze periode extra surveillanten in de namiddag en de avonduren in te zetten.

Een inventarisatie onder de buurtregisseurs in Zuidoost heeft een aantal locaties opgeleverd waar de risico's van een toenemende criminaliteit het grootst zijn. Dit zijn in en om de winkelcentra Venserpolder, Amsterdamse poort, Ganzenpoort, Kraaiennest en Holendrecht. Ook zal extra gesurveilleerd worden op de door inwoners als onveilig ervaren looproutes van en naar een aantal metrostations. Door de politie wordt geadviseerd om de extra toezichthouders in te zetten rond de metrostations Ganzenhoef, Kraaiennest, Bijlmer en Holendrecht.

De looproutes van de extra toezichthouders langs deze plekken worden regelmatig geëvalueerd en zonodig aangepast.

In Zuidoost lopen op dit moment 8 koppels toezichthouders in de dagdienst, 4 koppels in de avonddienst en zaterdagsdienst en zijn 2 koppels beschikbaar voor flexibele inzet. De vier extra koppels zullen tot eind december 2003 actief zijn.

Amsterdam, 24 oktober 2003
Deelraad hoort problemen van Gein aan

Donderdag 23 oktober, hebben bewoners van Gein de raadsleden overstroomd met klachten en vragen. Overlast die bewoners elkaar bezorgen, onvoldoende onderhoud van straten en groen en gebrek aan voorzieningen voor jongeren zijn de belangrijkste punten. Het is nu aan de raadsleden om binnen enkele maanden te laten weten wat ze met de ingebrachte punten doen.

In het kader van het dualisme brengt de raad regelmatig bezoeken aan de buurten in Zuidoost. In het voorjaar was Driemond aan de beurt, gisteravond, donderdag 23 oktober, stond de zogenaamde wijktafel in het verzorgingshuis Eben Haëzer in Gein. De bewoners waren niet massaal opgekomen, maar hadden zich goed voorbereid. Het overleg verliep in goede sfeer. William Klappers van een van de bewonersorganisaties heette de raadsleden welkom en Elvira Sweet, voorzitter van de Stadsdeelraad vertelde dat de raad echt werk wil maken van zijn functie als volksvertegenwoordiging.

Veel problemen zijn al langer bekend en soms al vele malen bij de reiniging, de politie of het woningbedrijf aangekaart. De grootste groep wilde dan ook over achterstallig onderhoud, vuil, groen, (on)veiligheid en andere beheersproblemen praten. Anke Kersjes (PvdA) leidde het gesprek voortvarend en kreeg behalve klachten ook veel concrete opbouwende suggesties en tips mee. De raadsleden beloofden toe te zien dat er wat met de klachten en ideeën zal gebeuren. Binnen enkele maanden moet er een rapportage naar de buurt terug komen. Boos waren bewoners over het bezuinigingsvoorstel dat het dagelijks bestuur heeft gedaan om het multifunctioneel centrum dat in Gein zou komen, te schrappen en te vervangen door een jongerencentrum. Jarenlang is door enthousiaste bewoners meegepraat en gedacht over de ontwikkeling van de plannen. De raadsleden beloofden niets, er moet tenslotte stevig bezuinigd worden, maar het laatste woord is er nog niet over gezegd. Bij de begrotingsbehandeling de komende weken neemt de deelraad de beslissing hierover.

Amsterdam, 23 oktober 2003
Amsterdam Zuidoost organiseert manifestatiedag 'Hoezo toegankelijk'

Maandag 27 oktober 2003 organiseert het stadsdeelbestuur van Amsterdam Zuidoost in samenwerking met de Stichting Gehandicapten Overleg Amsterdam (SGOA) een manifestatiedag met het thema 'Hoezo toegankelijk'. In het kader van het Europees Jaar van mensen met een Handicap wordt dit jaar uitgebreid stilgestaan bij de toegankelijkheid van de openbare ruimte.

Het doel van deze dag is om te ervaren hoe iemand met een lichamelijke of visuele handicap zich buitenshuis, tussen de vele hindernissen, moet verplaatsen. De deelnemers zullen zelf kunnen ervaren hoe het is om slechtziend te zijn of in een rolstoel te zitten.

Ook zal tijdens deze dag moeten blijken hoe het gesteld is met de bereikbaarheid, toegankelijkheid en de bruikbaarheid van de openbare ruimte in Zuidoost.

Voor deze dag zijn alle mensen die op wat voor manier dan ook te maken hebben met de inrichting van de openbare ruimte, gebouwen of woningen uitgenodigd. Hieronder architecten, leden van het dagelijks bestuur, leden van de stadsdeelraad, projectleiders, opzichters, buurtcoördinatoren, aannemers en vertegenwoordigers van woningbouwverenigingen.

Ook mensen met een handicap zijn uitgenodigd om aan de aanwezige deelnemers te vertellen en te laten zien waar zij letterlijk en figuurlijk tegenaan lopen.

Amsterdam, 10 oktober 2003
Zuidoost op zoek naar helden

Elk jaar reikt het stadsdeelbestuur van Amsterdam Zuidoost op de nieuwjaarsreceptie de 'onderscheiding van verdienste' uit aan mensen die zich hebben ingezet voor hun medemens. Voor de komende nieuwjaarsreceptie is het stadsdeel op zoek naar maximaal 5 personen die zich in 2003 verdienstelijk hebben gemaakt voor hun omgeving.

Wie komen in aanmerking voor de onderscheiding? Personen die in aanmerking komen voor de onderscheiding moeten voor hun omgeving in Zuidoost een 'held' zijn. Een held kan iemand zijn die het leven van een stadsdeelbewoner heeft gered, iemand die voor een goed doel actie heeft gevoerd of om een vrijwilliger die zich heeft ingespannen om stadsdeelgenoten te helpen. Kortom iemand die iets voor de gemeenschap van Zuidoost heeft gedaan.

Voorwaarden

- de persoon mag geen strafblad hebben;

- er mogen geen ambtenaren of zittende raadsleden uit Zuidoost worden voorgedragen;

- de verdiensten mogen in principe niet in loondienst zijn verricht;
- onder verdiensten vallen in beginsel geen jubilea of afscheid;
- alleen personen kunnen worden voorgedragen, geen organisaties;
- de persoon hoeft zelf niet in het stadsdeel woonachtig te zijn;
- ook organisaties mogen mensen voordragen.

Kent u iemand in uw omgeving die aan deze voorwaarden voldoet, meldt hem /haar dan aan!

Hoe draagt u iemand voor?
U schrijft een brief waarin u vertelt wie de persoon is, wat hij of zij gedaan heeft en waarom u vindt dat juist deze persoon een onderscheiding moet krijgen. Begin december selecteert een speciale commissie uit alle binnengekomen brieven maximaal 5 personen. Daarna krijgt u schriftelijk of telefonisch te horen of de door uw voorgedragen persoon wel of niet wordt onderscheiden.

Voordrachten kunt u tot 21 november 2003 richten aan: Stadsdeel Zuidoost
T.a.v. dhr. C. Echteld
Postbus 12491
1100 AL Amsterdam Zuidoost
e-mail: c.echteld@zuidoost.amsterdam.nl
tel. (020) 567 04 01

Amsterdam 10 oktober 2003
Subsidie voor jeugdsporters en sportverenigingen in Zuidoost

Om de sportdeelname van de jeugd te stimuleren en sportverenigingen te ondersteunen bij activiteiten voor de jeugd heeft het dagelijks bestuur van Zuidoost onlangs ingestemd met een contributieregeling voor jeugdsporters en sportverenigingen in Amsterdam Zuidoost. Jongeren die in het stadsdeel Zuidoost wonen, krijgen korting als zij zich inschrijven bij een sportvereniging in Zuidoost. De hoogte van de korting is afhankelijk van de leeftijd. Jongeren tot en met 11 jaar krijgen een korting van 11 euro en jongeren van 12 tot en met 18 jaar krijgen een korting van 22 euro per jaar. Daarnaast krijgen sportverenigingen per 10 jeugdleden een financiële ondersteuning van 250 euro.

De contributieregeling in Zuidoost is een aanvulling op de contributieregeling die al sinds 1997 in de gemeente Amsterdam geldt. De regeling van de gemeente geldt namelijk alleen voor kinderen die in bezit zijn van een stadspas en waarvan de ouders een laag inkomen hebben. Zuidoost gaat nog een stapje verder. De contributieregeling in Zuidoost geldt namelijk voor alle jeugdsporters, ongeacht het inkomen van de ouders. Volgens portefeuillehouder Sport, Ronald Neslo, is deze regeling noodzakelijk in Zuidoost. "Hier in Zuidoost wonen de meeste jongeren van Amsterdam. We hebben veel eenoudergezinnen en veel mensen met een sociaal-economische achterstandspositie. Dat de maatregel noodzakelijk is, spreekt daarom voor zich. We gaan dus niet meer naar het inkomen kijken. Iedere jongere moet gewoon de kans krijgen om te sporten, ongeacht het inkomen van zijn of haar ouders", aldus Neslo.

De kortingen worden verstrekt via de sportverenigingen. Bewoners krijgen het kortingsbedrag dus niet rechtstreeks op hun rekening gestort. Sportverenigingen uit Zuidoost kunnen zich tot 1 januari 2004 via speciale formulieren opgeven voor de contributieregeling. De verenigingen worden binnenkort uitgebreid geïnformeerd over de regeling.

Voor meer informatie over de regeling kan men contact opnemen met Chris Kaper, afdeling Sport van stadsdeel Zuidoost. De heer Kaper is elke dinsdag- en donderdagochtend en de gehele vrijdag hiervoor bereikbaar op telefoonnummer (020) 567 03 99.

Amsterdam, 10 oktober 2003
Vernieuwing Bijlmermeer op stoom: drie nieuwe plannen openbaar

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost geeft drie vernieuwingsplannen vrij voor inspraak: de Stedenbouwkundige Programma's van Eisen voor de E-buurt West, Hakfort/Huigenbos en Nieuw Kempering. Het gaat om ruim 900 nieuwe woningen die in grotendeels in 2005 gebouwd worden. En om 800 hoogbouw appartementen die gerenoveerd worden. Daarnaast wordt nieuwe bedrijfsruimte gebouwd.

De plannen voor Nieuw Kempering en de E-buurt West (ongeveer 70% van de oude E-buurt) gaan uit volledige nieuwbouw ter plaatse van de te slopen Bijlmerflats en menging van soorten woningen en prijsklasse. Karakteristiek aan de wijken zijn grote groenen banen waar voor de jeugd spel- en speelgelegenheid is. Er komen extra sociale huurwoningen voor bewoners uit de sloopflats. De woningen voor grote gezinnen worden verspreid over de buurten gebouwd, er komen dus geen woonblokken voor alleen grote gezinnen of alleen voor mensen met een laag inkomen. Verder is 60 tot 70% van de te bouwen woningen voor de verkoop.

Het SPvE Hakfort/Huigenbos behelst vooral renovatie van de bestaande flats, naast beperkte sloop. Er komt ook een nieuw appartementengebouw met 80 nieuwe woningen tussen de twee parkeergarages. De appartementen zullen na renovatie voor een deel verkocht worden aan de zittende bewoners die dat willen, de rest blijft in de sociale huur. De exacte aantallen zijn nog niet bekend. Naast parkeergarage Huigenbos worden nieuwe bedrijfsruimtes gebouwd. Al deze plannen zijn door intensief overleg met bewonersgroepen uit de betreffende gebieden tot stand gekomen. De kinderen in Hakfort en Huigenbos kunnen in een kleur- en plakwedstrijd aangeven welke speelvoorzieningen zij willen.

De plannen liggen ter inzage bij het Infocentrum aan het Bijlmerplein 79 en de Openbare Bibliotheken. De productie van vernieuwingsplannen tegelijk zorgt voor een flink aantal informatie en inspraakbijeenkomsten in de komende weken.

Amsterdam, 10 oktober 2003
Overbruggingsregeling Kraaiennest wordt verlengd

Hedenmiddag hebben het stadsdeelbestuur van Amsterdam Zuidoost en het gemeentebestuur van Amsterdam overeenstemming bereikt over het verlengen van de Overbruggingsregeling Kraaiennest. Deze verlenging, evenals de herziening in de periodieke bijdrage, zal al in 2004 worden doorgevoerd.
Als gevolg van de Vernieuwing Bijlmermeer vindt een aanzienlijke herstructurering plaats van de K-buurt. Ontruiming en sloop van woningen en het daarbij gepaard gaande vertrek van bewoners heeft geleid tot een aanzienlijke omzetdaling van ondernemers in de K-buurt. Dit is in 2000 voor het stadsdeelbestuur van Zuidoost en het gemeentebestuur van Amsterdam aanleiding geweest tot het in het leven roepen van de regeling 'Overbruggingsinvestering Kraaiennest'. De regeling kent een looptijd tot en met 2004 en bestaat uit een aflopende financiële bijdrage in de huur.
Door uiteenlopende omstandigheden is de looptijd van de huidige regeling en de hoogte van de financiële tegemoetkoming niet meer in overeenstemming met de heersende situatie. De gewijzigde omstandigheden komen voornamelijk door de vertraging in de realisering/renovatie van de (nieuwbouw)woningen in de K-buurt en het tussentijds genomen besluit meer woningen te slopen dan oorspronkelijk gepland. Dit is voor het stadsdeel- en gemeentebestuur van Amsterdam in 2003 aanleiding geweest de mogelijkheid van een verlenging nader te onderzoeken. In het overleg van hedenmiddag hebben beide partijen overeenstemming bereikt over de verlenging. De komende weken zal dit besluit nader worden uitgewerkt in een regeling.

Amsterdam, 9 oktober 2003
Bijlmermonitor 2002

Sinds 1997 wordt de voortgang van de vernieuwing Bijlmermeer gemeten door middel van de Bijlmermonitor. De aspecten van de vernieuwingsoperatie worden met enquêtes, beschikbaar cijfermateriaal en aanvullende onderzoeken afgezet tegen de looptijd van het project. Nieuw in de Bijlmermonitor 2002 is dat er, waar mogelijk, onderscheid wordt gemaakt tussen reeds vernieuwde gebieden (zowel nieuwbouw als renovatie) en nog te vernieuwen gebieden. Voor vrijwel alle doelen die gemeten worden in de Bijlmermonitor 2002 geldt dat de resultaten voor het vernieuwde gedeelte van de Bijlmermeer beter zijn dan voor het nog niet vernieuwde gedeelte.

Samenvatting conclusies Bijlmermonitor 2002
De Bijlmermonitor 2002 laat zien dat de Bijlmermeer voor een groot aantal aspecten vanuit een sterke achterstandssituatie snel naar het Amsterdams gemiddelde toe groeit. Zo ligt de tevredenheid over de sociale kwaliteit boven het Amsterdams gemiddelde en oordelen de inwoners van de Bijlmermeer positiever dan de gemiddelde Amsterdammer over de mate van verloedering in hun buurt. Ook op het gebied van verkeersveiligheid en onderwijs scoort de Bijlmermeer gelijk of hoger dan Amsterdam.
De woonduur in de Bijlmermeer neemt gestaag toe en ligt net onder het stedelijk gemiddelde. Opmerkelijk is dat het aantal vertrekkers uit de buurt lager is dan elders in Amsterdam. De werkeloosheidspercentages in de Bijlmermeer zijn hoger dan het stedelijk gemiddelde maar daalden tot eind 2002. Actuelere gegevens geven echter aan dat de werkeloosheid de laatste maanden weer is toegenomen. Ook gevoelens van gehechtheid en medeverantwoordelijkheid voor de openbare ruimte zijn nog niet op het gemiddelde van Amsterdam.
Woningstichting Nieuw Amsterdam had in 2002 een positief jaarresultaat. Ook stonden er in dat jaar minder woningen leeg dan voorheen en was er een daling van de huurderving.

Voor een aantal doelstellingen van de vernieuwing geldt dat de ontwikkelingen in 2002 niet positief genoeg waren. Daarbij gaat het om het oordeel van de bewoners over drugsoverlast en veiligheid, de (jeugd)criminaliteit en het imago in de media. De Bijlmermonitor rapporteert dat de drugsoverlast in de Bijlmermeer weliswaar niet toeneemt, maar ligt op een niveau dat driemaal zo hoog is als dat van de stad. Van de ondervraagden in de Bijlmermeer (ook in het vernieuwde gedeelte) zegt bijna 50% last te hebben van drugsoverlast. Een verklaring is dat de voortgaande sloop van flatgebouwen ervoor zorgt dat het drugsprobleem meer zichtbaar wordt op straat. Hiermee hangt ook samen dat de veiligheidssituatie in de Bijlmermeer flink is verbeterd, maar dat veel bewoners toch gevoelens van onveiligheid hebben.
Stadsdeel Zuidoost onderkent deze problematiek en is al geruime tijd actief bezig om samen met andere overheden en instanties de drugs- en veiligheidsproblematiek te verminderen. In 2003 is een nota vastgesteld over de aanpak van de problematiek. In de nota zijn concrete maatregelen voorgesteld om het probleem beheersbaar te maken en te houden. Om de overlast voor bewoners, winkeliers en instellingen terug te dringen worden op alle drie de pijlers (preventie, zorg en repressie) maatregelen genomen. De maatregelen worden onder strakke regie van een programmamanager uitgevoerd en moeten ervoor zorgen dat de drugsoverlast binnen twee jaar fors is verminderd.

De Bijlmermonitor zal met ingang van 2003 tweejaarlijks uitgevoerd worden, waarmee deze in pas loopt met de Leefbaarheidsmonitor voor de gemeente Amsterdam.

U kunt hier de Bijlmermonitor 2002 downloaden (5 MB) http://www.zuidoost.amsterdam.nl/live/attachment.db?26016

Amsterdam, 26 september 2003
Veilig in en om school in Amsterdam Zuidoost

Maandag 29 september a.s. ondertekenen portefeuillehouder Ronald Neslo (Onderwijs en Welzijn), commissaris van de politie, Ed Hogervorst, de directies van het Augustinus College, de Open Schoolgemeenschap Bijlmer en Scholengemeenschap Reigersbos en de Officier van Justitie, mw. Hoogendijk, het convenant Veilig In en Om School (VIOS). Deze overeenkomst is ter bevordering van de veiligheid van personeel en leerlingen van de drie scholen. De partijen onderstrepen met de ondertekening het gezamenlijk belang van het voorkomen en bestrijden van strafbare feiten en het creëren van een veilig klimaat in en om school. Hierbij gaat het onder meer om een goed Arbo-zorg systeem, een schoolveiligheidsplan en een calamiteitenplan.

Alle partijen verbinden zich tevens aan een aantal concrete afspraken om de veiligheid in en om de scholen te verbeteren. De scholen wijzen iemand aan die het aanspreekpunt wordt voor veiligheid in en om school. Zonodig zullen ook schoolreglementen worden aangepast om ongewenst gedrag tegen te gaan. In dit schoolreglement kan bijvoorbeeld worden opgenomen dat controle van kluisjes, jassen, tassen e.d. is toegestaan. De politie maakt afspraken met de school over surveilleren en de wijze waarop bijvoorbeeld aanhoudingen op school worden uitgevoerd. Verder zullen de scholen en politie regelmatig overleg voeren over preventie. De politie zal bij melding van een vermoeden van ongewenst gedrag of onveiligheid prioriteit geven aan tussenkomst en afhandeling. Ook het Openbaar Ministerie zal prioriteit geven aan vervolging van strafbare feiten die in en om de school worden gepleegd.

Het stadsdeel zal toezicht houden op naleving van de afspraken en biedt facilitaire ondersteuning bij de uitvoering van deze afspraken. Het stadsdeel zal tevens de scholen aanspreken op het melden van schoolverzuim. Er zal regulier overleg plaatsvinden tussen de scholen en het stadsdeel over de effectiviteit van het spijbelbeleid. Ter bevordering van de veiligheid zal het stadsdeel daar waar nodig voorzieningen of maatregelen treffen in de openbare ruimte en zorgen voor het onderhoud daarvan.

De overeenkomst geldt in eerste instantie voor het schooljaar 2003-2004. De partijen geven aan dat zijn in principe bereid zijn de overeenkomst te verlengen. In juni 2004 zal na evaluatie het definitieve besluit hiertoe worden genomen.

Amsterdam, 17 september 2003
Portefeuillehouder Welzijn maakt zich ernstige zorgen om plan van aanpak Alcides

Ronald Nelso, portefeuillehouder Welzijn in Zuidoost, maakt zich ernstige zorgen over het plan van aanpak dat Alcides gister openbaar heeft gemaakt. In het plan van aanpak van Alcides 'Vernieuwing en verzakelijking' dat moet leiden tot de gezondmaking van het concern, wordt namelijk met geen woord gerept over hoe Alcides denkt het voorzieningen niveau in Zuidoost te handhaven voor de burgers van Zuidoost. Dit lijkt op afbraak van de gemaakte afspraken. Dit is voor de portefeuillehouder aanleiding om opheldering te vragen over hoe Alcides denkt de prestaties na te kunnen komen. Het stadsdeel eist garanties van Alcides om het maatschappelijke voorzieningenniveau in Zuidoost te handhaven. Bovendien maakt het stadsdeel zich erg ongerust over de banen die mogelijk op de tocht komen te staan. De portefeuillehouder eist dat Alcides orde op zaken stelt en de gemaakte afspraken nakomt. Het stadsdeel investeert jaarlijks ruim 9 miljoen euro in het welzijnswerk en wil in het belang van haar jongeren, ouderen, kansarmen, etc. dat de activiteiten op het gebied van welzijn doorgang vinden.

Amsterdam, 9 september 2003
Opening spreekuur voor Ghanezen met een handicap

Donderdag 11 september 2003 verricht mevrouw E. Sweet, voorzitter van de stadsdeelraad Zuidoost, samen met de heer B. Samsom directeur van SPD Amstel en Zaan, de officiële opening van het spreekuur voor Ghanezen met een handicap. Dit spreekuur wordt wekelijks gehouden bij de Ghanese koepelorganisatie Recogin en wordt uitgevoerd door Info Thuis. Info Thuis is een voorlichtingsproject van SPD Amstel en Zaan.

Het spreekuur is een gezamenlijk initiatief van de SPD en stadsdeel Zuidoost in het kader van het Europees Jaar van mensen met een handicap. Deze samenwerkingsvorm met meerdere participanten is een nieuwe manier van werken voor de SPD. Het is buurtgericht, wordt in de buurt gehouden en is bij een belangenorganisatie ondergebracht. Zo is het spreekuur laagdrempelig en kan de doelgroep het goed benutten. Dat kan nu al gezegd worden, want het spreekuur functioneert reeds vanaf donderdag 7 augustus jl..

Iedere donderdag tussen 10.00 en 14.00 uur houdt een ervaren Ghanese voorlichtster, mevrouw Barbara Williams, spreekuur bij Recogin, Hofgeest 193-B, telefoon: 06 - 41 73 39 21. Zij is speciaal opgeleid om informatie te geven over ondersteuning, regelingen en voorzieningen aan mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap, een ontwikkelingsachterstand of een chronische ziekte. Het spreekuur is bedoeld voor bewoners van Amsterdam Zuidoost. Ook gezinnen uit Zuidoost met een kind met een handicap kunnen op donderdag bij Recogin binnenlopen met hun vragen en problemen.

Amsterdam, 5 september 2003
Groen en Doen; natuur- en milieueducatie activiteiten in Zuidoost

Portefeuillehouder Onderwijs, Ronald Neslo, presenteerde vorige week het programmaboekje en wegwijzer "Groen en doen" over Natuur - en Milieueducatie (NME) activiteiten in Zuidoost.
Het boekje telt 40 pagina's en geeft een overzicht van (bijna) alle NME activiteiten in Amsterdam Zuidoost. Het boekje is bedoeld voor de onderwijzers van alle basisscholen. Zij kunnen samen met de kinderen een keuze maken uit de activiteiten. De activiteiten richten zich voor het grootste deel op jongeren tussen 6 en 12 jaar. Dit zijn bijvoorbeeld de activiteiten op de kinderboerderijen. Een deel van de activiteiten is voor alle leeftijden en dus ook volwassenen. Hierbij valt te denken aan het wilgen knotten, rondleidingen in het groen, flora cursussen, etc.

De wegwijzer is tot stand gekomen door samenwerking tussen het stadsdeel en een tiental organisaties op het gebied van NME, zoals kinderboerderijen en natuurverenigingen. Ook overkoepelende organisaties of organisaties die in stedelijk of landelijk verband opereren werkten mee aan het boekje. De wegwijzer wordt dan ook gezien als een eerste stap tot meer samenwerking tussen stadsdeel en de natuur- en milieuorganisaties en tussen de organisaties onderling. Hierdoor wordt afstemming tussen de programma's bevorderd en wordt het aanbod beter en gevarieerder.

Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen het boekje Groen en Doen gratis opvragen of afhalen bij Flip de Haan, telefoon 020 - 690 81 97 of Bie Muusze telefoon 020 5670 582 (stadsdeel Zuidoost).

Amsterdam 2 september 2003
Van mooie plannen naar mooie scholen

Woensdag 3 september organiseert het stadsdeelbestuur een conferentie met de schoolbesturen in Zuidoost over de huisvestingssituatie van de scholen voor primair onderwijs. In zijn vergadering van 24 juni 2003 heeft de stadsdeelraad het Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs stadsdeel Zuidoost (IHP) vastgesteld. Het IHP geeft de grenzen aan waarbinnen de huisvesting van het basisonderwijs in ons stadsdeel zich de komende vijftien jaar kan ontwikkelen. In overleg met de schoolbesturen moeten keuzes over scenario's worden gemaakt en voornemens worden uitgewerkt. Voor gebruik op de conferentie en bij de uitwerking van het IHP door directies en andere belanghebbenden is een beknopte versie, getiteld "Van mooie plannen naar mooie scholen", gemaakt. De heer R. Neslo, portefeuillehouder voor Onderwijs, geeft aan het begin van de conferentie de aftrap van de uitwerking van het IHP door deze populaire uitgave aan de schoolbesturen aan te bieden.

Wat is het IHP
In ons eerste persbericht over het IHP, begin juli van dit jaar, hebben wij aangegeven wat het IHP inhoudt.
Stadsdeel Amsterdam Zuidoost heeft voor de komende vijftien jaar plannen om de huisvesting van scholen aan te pakken. Dit zal de komende jaren ongeveer 50 miljoen Euro gaan kosten. Met de vaststelling van het IHP heeft het stadsdeel een kader voor verbetering van de onderwijshuisvesting. Veel schoolgebouwen moeten aangepast worden aan de onderwijskundige vernieuwingen van de laatste jaren. Er moeten werkplekken ontstaan waar leerlingen individueel (ondersteund door ICT) kunnen werken. De voorschool wordt geïntegreerd in diverse schoolgebouwen en plannen voor het realiseren van de zogenoemde integrale school rondom of in schoolgebouwen, kunnen worden vertaald in ruimtelijke programma's van wensen. Gekoppeld aan de initiatieven die al genomen worden op het terrein van de (brand)veiligheid, het onderhoud en de vertaling van eigentijdse eisen die aan een schoolgebouw gesteld mogen worden, leidt het in het IHP vastgelegde onderwijshuisvestingsbeleid in het stadsdeel er toe, dat vanaf 2007 sprake zal zijn van een zichtbare verbetering van de schoolgebouwen in Zuidoost.

Actieprogramma
Het IHP bevat een actieprogramma waarin uit te werken thema's worden genoemd. Het gaat dan om bijvoorbeeld de vertaling van het beleid brede school in lokalen en andere ruimten. Ook veiligheid rondom schoolgebouwen is een uit te werken thema.

Uitvoeringsplannen
Bij het hoofdstuk uitvoeringsplannen wordt aangegeven hoe de feitelijke huisvestingssituatie er op dit moment uitziet, welke ontwikkelingen zijn te verwachten en hoe daarmee omgegaan kan worden. Hierbij is de situatie per school geïnventariseerd. De uitvoeringsplannen moeten in goed overleg met de schoolbesturen nog verder worden uitgewerkt.
Uiterlijk in februari 2004 stelt de stadsdeelraad een planning vast waarin staat wanneer de verschillende uitvoeringsplannen worden gerealiseerd. Die planning dient dan als onderligger voor de op te stellen huisvestingsprogramma's voor de komende vijf jaar.