Gemeente Rotterdam

Nr. 205
26 november 2003

Externe Jury Groeibriljanten bekend

Op 25 november heeft het college van Burgemeester en Wethouders de Groeibriljantenjury geïnstalleerd. De jury kiest uit de tien genomineerden vier Groeibriljanten.

Bij het selecteren van de juryleden heeft de gemeente algemene criteria gehanteerd. Juryleden moeten een onafhankelijke positie kunnen innemen, geloofwaardig zijn en kennis van en binding met Rotterdam hebben. Daarnaast is geprobeerd de jury zo breed mogelijk van samenstelling te maken. Er is gezocht naar juryleden met verschillende achtergronden: ruimtelijke inrichting, economie, sociaal-maatschappelijk, journalistiek en 'bekende en betrokken' Rotterdammers. Dit heeft geresulteerd in de volgende jurysamenstelling:

Jacob van Rijs, architect bij het architectenbureau MVRDV

Van Rijs is een deskundige op het gebied van stedenbouw. Het Rotterdamse bureau MVRDV voor architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur is bekend in binnen- en buitenland. Naast opdrachten in Den Haag, Amsterdam en Eindhoven heeft MVRDV onder meer woningen en kantoren ontworpen voor projecten in Wenen, Madrid en München.

Jan den Hartogh, bestuursvoorzitter van Ernst & Young

Den Hartogh is een deskundige op economisch gebied. Het Nederlandse hoofdkantoor van deze wereldwijde firma voor belastingadvies, accountancy en interim-management is gevestigd in Rotterdam. De bestuursvoorzitter is zeer bij Rotterdam betrokken. Hij studeerde hier en werkt al sinds de jaren zestig in Rotterdam. Hij is supporter van voetbalclub Feyenoord.

Diny Roodvoets, algemeen rector van de scholengemeenschappen Johannes Calvijn en Maarten Luther Roodvoets is deskundige op het gebied van sociale samenhang. Eén van haar leerlingen was Seder Soares. Soares werd in 2002 doodgeschoten, nadat hij een sneeuwbal naar een auto had gegooid. Door die gebeurtenis is Diny Roodvoets zeer betrokken geraakt bij de ontwikkelingen in Rotterdam-Zuid.

Natascha Kuit, journaliste van TV Rijnmond

Kuit is journaliste. Door haar werkzaamheden weet zij goed wat er onder de bevolking leeft en is ze erg betrokken bij de stad.

Annie Verdoold, bewoonster uit Spangen
Verdoold is na jarenlang actievoeren voor de leefbaarheid van haar wijk en stad inmiddels een bekende Rotterdammer. In 1996 was ze 'Rotterdammer van het Jaar'.

De juryleden werken belangeloos mee aan de Groeibriljantenverkiezing.

Wat is het werk van de jury?
Tot 28 november kan iedere Rotterdammer een initiatief indienen voor een Groeibriljant. De jury bekijkt alle initiatieven en kiest hieruit de tien beste. Deze tien initiatieven worden genomineerd als potentiële Groeibriljant. Het nomineren gebeurt door de jury, samen met wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur), Marien de Langen (directeur dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting) en Stef Fleischeuer (directeur Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam).

Op 15 december maakt de jury bekend welke tien initiatieven zijn genomineerd. Daarna bezoekt de jury de genomineerde initiatieven op locatie. De initiatiefnemers kunnen dan hun projecten presenteren en toelichten. Op 9 februari 2004 wordt bekend welke Groeibriljant de publieksfavoriet is van de Rotterdamse bevolking. Rotterdammers kunnen onder andere hun stem uitbrengen op internet. Op 13 februari 2004 tenslotte maakt de jury bekend welke vier Groeibriljanten zij uit de resterende negen genomineerden heeft gekozen. Voor de uitvoering van de Groeibriljanten is E 25 miljoen euro beschikbaar.

Ruim 30 inzendingen

De gemeentelijke zoektocht naar Rotterdamse Groeibriljanten startte officieel op 15 september. De campagne loopt tot en met 28 november. Initiatieven kunnen nog tot die datum worden aangemeld op www.rotterdam.nl/groeibriljanten. Inmiddels zijn al 30 initiatieven aangemeld. Marco Hoogerbrugge is projectleider Groeibriljanten bij de dS+V: "De kwaliteit van de inzendingen is hoog, zeker gezien de relatief korte tijd die mensen hebben voor de voorbereiding. We hopen dat er nog meer inzendingen komen, want hoe moeilijker de keuze is voor de jury, hoe beter het is voor de stad."

Rotterdammers met kansrijke initiatieven, kunnen voor meer informatie kijken op: www.rotterdam.nl/groeibriljanten. Met vragen kan men ook terecht bij het City Informatiecentrum, bezoekadres Coolsingel 197, telefoon: 4897777.

noot voor de redactie/