Gemeente Den Haag

november 2003
Wethouder Heijnen reikt certificaten inburgering uit (26 november)

Op 28 november ontvangen tussen de 80 en 90 cursisten hun certificaat voor deelname aan het inburgeringsprogramma. Wethouder Pierre Heijnen reikt de certificaten uit op een feestelijke bijeenkomst, namens het college van burgemeester en wethouders.

Tot voor kort kregen nieuwkomers die de inburgeringscursus hadden afgerond hun certificaat via de post. De certificaten worden voortaan een aantal keren per jaar in het Haagse stadhuis door het college van BenW uitgereikt. Het Haags Startpunt Nieuwkomers (HSN) wil op die manier de persoonlijke aanpak benadrukken die centraal staat in de inburgering.

De WIN (Wet Inburgering Nieuwkomers) is sinds 30 september 1998 van kracht. Deze wet verplicht nieuwkomers in Nederland een inburgeringscursus te volgen. Deze verplichting geldt niet alleen voor mensen van buiten de EU, maar ook voor nieuwkomers van de Antillen en Aruba. De certificaten die in de maanden september en oktober zijn aangemaakt, zijn voor mensen van 33 verschillende nationaliteiten. De gemiddelde duur van een inburgeringscursus is 600 uur.

In Den Haag is het Haags Startpunt Nieuwkomers verantwoordelijk voor de begeleiding van nieuwkomers tijdens het inburgeringsprogramma. HSN is een onderdeel van de gemeente Den Haag. Het Mondriaan Stadscollege voor Educatie geeft op verschillende locaties in Den Haag cursussen in samenwerking met de gemeente Den Haag.