Partij van de Arbeid



PERSBERICHT



Den Haag, 27 november 2003



Veeg ons niet weg!


Wouter Bos voert actie voor behoud gesubsidieerde arbeid in Overijssel



Vrijdag 28 november staat voor de PvdA in het teken van behoud van gesubsidieerde arbeid. Op diverse plaatsen in Nederland zullen PvdA Tweede-Kamerleden samen met raadsleden en andere partijgenoten de straat op gaan voor het behoud van deze maatschappelijk belangrijke functies als klassenassistenten, conciërges en stadswachten.



Tijdens de actiedag wordt aandacht besteed aan het waardevolle werk dat Melketiers en anderen met een gesubsidieerde baan verrichten. Daarnaast is er aandacht voor de plannen van de PvdA Tweede-Kamerfractie rond gesubsidieerde arbeid bij de begrotings-behandeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, begin december. De PvdA voert actie in Hengelo.



Om 10.00 uur lopen PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos en PvdA Tweede-Kamerlid


Anja Timmer mee met gesubsidieerde arbeidskrachten van Ziekenhuis Groep Twente (ZGT), Geerdinksweg 141. Sinds 1999 is in dit ziekenhuis een projectcoördinator additioneel gefinancierde arbeid aangesteld, met als taak om de in- en doorstroom van gesubsidieerde arbeidskrachten te optimaliseren en te bevorderen naar reguliere arbeidsplaatsen in en buiten de organisatie. Aansluitend, rond 11.00 uur, vertrekken de PvdA-ers per fiets naar De Bouwmeester.



De Bouwmeester heeft als doel een positieve bijdrage te leveren aan de leefbaarheid en veiligheid van de bewoners in de wijk. Tijdens dit bezoek lopen de PvdA-ers mee met de stadswacht, een wijkagent en leden van het bewonersoverleg door de wijk. Tijdens de wandeling krijgt de PvdA-delegatie uitleg over de inzet van stadswachten in de wijk.



Om 12.00 uur wandelen de PvdA-ers van De Bouwmeester naar 't Tuindorp, Tuindorpstraat 132. Tijdens de lunch wordt gesproken over de Kapstok leerwerk-projecten. Er is tevens gelegenheid voor de aanwezigen om met Wouter Bos en Anja Timmer van gedachten te wisselen.



Met de invoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB) krijgen gemeenten vanaf 2004 de verantwoordelijkheid om zelf een reïntegratiebeleid op te zetten. Doel daarvan is meer mensen uit de bijstand aan het werk te krijgen. Helaas gaat de invoering van de wet gepaard met een bezuiniging van zo'n 680 miljoen euro op de bijstand- en reïntegratie-budgetten.



Juist vanwege de forse bezuinigingen heeft de PvdA Tweede-Kamerfractie tegen de WWB gestemd. Gemeenten worden gedwongen om keuzes te maken die er vaak niet toe leiden dat meer mensen vanuit de bijstand aan het werk worden geholpen. De gemeenteraad moet zelf bepalen hoeveel gesubsidieerde banen er zijn en hoeveel geld zij hieraan willen besteden. Door de bezuinigingen dreigen veel maatschappelijk nuttige banen als klassenassistenten, conciërges en stadswachten te verdwijnen. Ook de gevolgen van de bezuinigingen op ID-banen in de sport, cultuur, kinderopvang en welzijn zijn vaak desastreus.



De PvdA vindt dat iedereen recht heeft op werk en een zorgzame en leefbare samenleving. Gesubsidieerde arbeid draagt daaraan bij. Niet bezuinigen maar investeren.