UNIVERSITEIT TWENTE

'Smart Surroundings' geven ICT-sector volop nieuwe kansen

Rede prof. Apers (CTIT) tijdens 42ste verjaardag Universiteit Twente

ICT mag dan de status van onmisbaarheid hebben verworven in ons leven, als gebruiker moeten we er nog vooral mee zien om te gaan via veel 'grijze dozen', toetsenborden en beeldschermen. De interface tussen mens en machine moet nog veel natuurlijker worden, aldus prof.dr. Peter Apers. De toekomst is volgens hem aan systemen die we als vanzelfsprekend ervaren, 'smart surroundings', waarin de techniek zèlf steeds meer uit beeld is verdwenen. Apers, wetenschappelijk directeur van het Centrum voor Telematica en Informatietechnologie, ziet hierin nieuwe kansen voor de ICT-sector en pleit ook voor een nationaal regie-orgaan. Hij stelt dit in zijn rede ter gelegenheid van de 42ste Dies Natalis van de Universiteit Twente, op 28 november.

De slimme omgeving reageert en anticipeert op haar gebruikers. Zo heeft een huis of kantoor straks vele -draadloos verbonden- intelligente sensoren die comfort, verlichting en veiligheid regelen. Gekoppeld aan natuurlijke manieren om te communiceren en informatie te verwerven, ontstaat een omgeving waarin de technologie veel meer 'achter het behang' zit. Elementen hiervan zitten al heel dicht tegen markt-introductie aan. Tegelijk leidt dit volgens Apers gauw tot de veronderstelling dat de inspanningen beperkt kunnen blijven tot het 'aan elkaar knopen van bestaande technologie'. Hij schetst de onderzoeksinspanningen die nodig zijn voor de volgende stap in ICT: kansen te over voor de Nederlandse kenniseconomie: 'Voor het bereiken van die slimme omgevingen moeten we zelf ook 'smart' zijn in het maken van keuzen. We denken wel eens te gemakkelijk dat de onderzoeksboom in de ICT-sector groeit zonder 'm water te geven.'

Personalized, anytime, anywhere
Ook de beschikbaarheid van informatie is volgens Apers nog veel meer toe te spitsen op de wensen van de gebruiker. Een 'handheld', bijvoorbeeld een combinatie van telefoon, gps-systeem en pocket-pc, biedt de gebruiker straks gepersonaliseerde informatie aan: route, tips, achtergrondinformatie bij evenementen of attracties, met beeld en geluid. De gebruiker hoeft niet door lijsten met webpagina's te zoeken maar krijgt de informatie op de juiste plaats en tijd voorgeschoteld. Op dit moment loopt in Enschede een proef met dit soort diensten, samen met het Telematica Instituut.

MobiHealth
Ook de gezondheidszorg kan in hoge mate profiteren van de nieuwe communicatiemogelijkheden die er aan zitten te komen met de UMTS-standaard. Het CTIT van prof. Apers leidt een Europees onderzoeksproject MobiHealth waarin die mogelijkheden worden onderzocht. Samen met het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente in Enschede loopt momenteel een proef waarin zwangere vrouwen op afstand 'gemonitord' kunnen worden. De hartsignalen van moeder en kind zijn zo door de arts te volgen, en het systeem heeft ook een alarmfunctie. Ook ambulancepersoneel zal, aangekomen bij een ongevalsplek, straks snel kunnen communiceren met het ziekenhuis, om vitale informatie en bewegend beeld uit te wisselen in de eerste 'life saving' minuten.

In al deze ontwikkeling ziet kansen voor samenwerking op grote schaal tussen overheden, industrie en kennisinstellingen. Wel pleit hij voor een nationaal Regieorgaan ICT om de kansen optimaal te benutten.

Noot voor de pers
Prof. Peter M.G. Apers is wetenschappelijk directeur van het Centrum voor Telematica en Informatietechnologie (CTIT), www.ctit.utwente.nl. Zijn rede is getiteld 'Being Smart in Smart Surroundings'.

De viering van de 42ste Dies Natalis begint om 15h30 in het Collegezalencomplex van de Universiteit Twente (ontvangst vanaf 15 uur). Naast de dies-rede staan ook twee prijsuitreikingen op het programma, van de Van den Kroonenbergprijs voor jong ondernemerschap en de Marina van Dammeprijs voor de beste vrouwelijke starter. Meer over de prijs en prijswinnaars is te vinden in het afzonderlijke persbericht op www.utwente.nl/nieuws/pers

Belangstellende pers kan zich voor het bijwonen van de viering aanmelden via http://www.utwente.nl/mainitems/dies.doc/index.html of bij Wiebe van der Veen.
Een foto van Peter Apers is beschikbaar.

Contactpersoon voor de pers: ir. Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244, email w.r.vanderveen@utwente.nl

27 nov 03 10:55