Katholieke Universiteit Nijmegen

Daadwerkelijk zien

Datum 28-11-2003

Tijd van 15:45 tot 17:00 uur

Spreker Prof. dr. H. Bekkering

Faculteit Faculteit der Sociale Wetenschappen
Soort Evenement oratie

Beschrijving De cognitieve psychologie is geïnteresseerd in de mentale systemen achter het verwerken van informatie die nodig is voor menselijk gedrag. Met neuroimaging technieken kan men hersenactiviteit van een bepaalde taak meten. Cognitief psychologen bestuderen zowel het gedrag als de hersenactiviteit van het gedrag. Het onderzoek van de hoogleraar Psychologische functieleer betreft de koppeling
tussen waarneming (zien) en doelgericht bewegen binnen een imitatiecontext. Uit onderzoek blijkt dat we heel functioneel zijn in datgene dat we imiteren. We imiteren in elk geval het object van de handeling, maar de manier waarop kan maar beperkt worden nagedaan. Context is daarbij een belangrijk begrip. Kinderen van 14 maanden oud imiteren niet klakkeloos de beweging, maar vooral het doel van de voorgedane beweging. Imitatie is een veelbeproefd middel in de neurologische praktijk. Mensen die na een hersenletsel, bijvoorbeeld door hersenbloeding, leasies in een bepaald deel van de hersenen hebben, kunnen minder goed gebaren nadoen. Bekkering stelde vast dat deze patiënten nog wel op een functionele manier imiteren. Bij het trainen van deze patiënten moet men juist de context benadrukken. Als je zegt doe mij na, terwijl je een zwaaiend gebaar maakt, kunnen deze mensen dat niet. Maar als ze door de deur naar buiten gaan, kunnen ze het opeens wel. Ze kunnen het gebaar alleen maken in de juiste context. In zijn oratie Daadwerkelijk zien licht Bekkering een aantal van zijn experimenten toe.

Biografie Harold Bekkering (1965) studeerde psychologie te Nijmegen, werkte vijf jaar bij het Max Planck Instituut te München en was tot voor kort verbonden aan de afd. Experimentele psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is hoogleraar bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen met als leeropdracht Psychologische functieleer, in het bijzonder de motorische functies.

Contactpersoon Communicatie
E-mail h.bekkering@nici.nl
Telefoon (024) 361 22 30