Nederlandse Taalunie


Samenwerking tussen Nederlandse Taalunie en Inspection Académique du Nord voor onderwijs Nederlands in Noord-Frankrijk wordt vastgelegd in convenant

De Nederlandse Taalunie en de Inspection Académique du Nord (verantwoordelijk voor het basisonderwijs in Noord-Frankrijk) ondertekenen op vrijdag 28 november een overeenkomst. Deze overeenkomst vormt de bevestiging van een jarenlange samenwerking en geeft uiting aan de intentie van beide partijen om hun inspanningen voor het onderwijs Nederlands in de regio's Nord en Pas-de-Calais de komende vijf jaar te blijven bundelen.
De Vlaamse en de Nederlandse overheid ondersteunen het onderwijs Nederlands in Noord-Frankrijk al sinds de jaren tachtig. De Nederlandse Taalunie, als vertegenwoordiger van beide overheden, was al in een vroeg stadium bij die initiatieven betrokken en neemt nu de ondersteunende rol helemaal over.

Noord-Frankrijk is niet de enige streek waar het reguliere onderwijs Nederlands in de lift zit. Bij onze Duitstalige en Franstalige buren leren duizenden kinderen Nederlands. In Duitsland volgden in het schooljaar 2000-2001 meer dan 18.000 leerlingen Nederlands in het basis- en secundair/voortgezet onderwijs, in Frankrijk waren dat er meer dan 8.000 en in de Franstalige gemeenschap van België liggen de cijfers natuurlijk nog veel hoger. Met elk van deze gebieden wil de Taalunie reeds bestaande samenwerkingsverbanden verder uitwerken en nieuwe initiatieven opzetten. Daarnaast zullen er ook een aantal centrale voorzieningen opgezet worden die nuttig zijn voor docenten uit alle grensgebieden; zoals informatieverstrekking via het internet en na- en bijscholingscursussen.

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst vindt plaats op 28 november om 14u00 in Auditorium Maria Baers op het Martelaarsplein 7 te Brussel. Als u de ondertekening wilt bijwonen, kunt u zich tot 25 november aanmelden via het Algemeen Secretariaat van de Taalunie (e-mail: info@taalunie.org of telefoon: + 31 70 346 95 48).

In de Nederlandse Taalunie voeren de Vlaamse en de Nederlandse overheid gezamenlijk beleid op het gebied van de Nederlandse taal, onderwijs en letteren. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende en creatieve manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Nederlandse Taalunie en haar werkterreinen is te vinden op www.taalunieversum.org/taalunie.


Noot voor de redactie,