Gemeente Sneek


Subsidie orgelboek

Burgemeester en wethouders van de Gemeente Sneek willen een subsidie van 500 toekennen aan de uitgave van een boek over het Friese orgelbestand.
In het boek worden alle historische orgels en daarnaast ook orgels van recentere datum in de provincie beschreven. Het wordt uitgegeven door de Stichting Organum Frisicum, die in 2004 tien jaar bestaat en ter gelegenheid daarvan het boek uitbrengt.

Het jubileumboek wordt het eerste en enige standaardwerk dat een totaaloverzicht biedt van het rijksbeschermde historische orgelbezit. Het wordtn geschreven door de bekende organist, organoloog en publicist Jan Jongepier uit Leeuwarden, die een expert is op het gebied van de Friese orgels.

In kerken binnen de gemeente Sneek staan enkele bekende en minder bekende historische orgels. Tot de bekende en belangwekkende historische orgels mogen worden gerekend die van de Martinikerk, de Sint Martinuskerk en de Doopsgezinde kerk.
Minder bekende maar niettemin zeer waardevolle instrumenten bevinden zich in de Zuiderkerk en de kerken van Ysbrechtum en Offingawier.

Als plaats waar in de zomerperiode orgelconcerten worden gegeven staat Sneek met Leeuwarden in de provincie vooraan. Dit jaar is de orgelkrant met concertagenda voor Friesland officieel in Sneek gepresenteerd en aan de burgemeester aangeboden.

Het boek wordt op 6 november 2004 in de Grote Kerk van Leeuwarden aan de Commissaris van de Koningin aangeboden. Naast Sneek geven de provincie, enkele andere gemeenten en een aantal provinciale stichtingen subsidie voor het boek.