Gemeente Enschede

Resultaten controleactie Lipperkerkstraat en het Lasonder e.o.


Enschede, 28-11-2003

Donderdag-middag en -avond (27 november) heeft er in de Lipperkerkstraat en omgeving en in het Lasonder (Deuringerstraat, Kottendijk, Nic. Beetsstraat) een grootscheepse controleactie plaatsgevonden waar een groot aantal organisaties met een opsporingsbevoegdheid aan hebben deelgenomen. Twee integrale teams bestaande uit medewerkers van politie, brandweer, sociale recherche, UWV, bouwbeheer, milieubeheer, Bevolkingsadministratie, vreemdelingendienst, bijzondere wetten van de politie, douane, Keuringsdienst van waren en Essent hebben een 20-tal panden doorgelicht. Bedoeling van dit soort acties is om de leefbaarheid en veiligheid van de buurten te vergroten en aan de buurtbevolking en
-ondernemers het sein te geven dat er daadwerkelijk gereageerd wordt op hun klachten en signalen.

De deelnemende partijen aan de actie zijn tevreden over het verloop van de inspecties. Gezamenlijk optreden werpt zijn vruchten af. Er was over het algemeen een goede medewerking van gebruikers en eigenaren van de panden. Er gaat een preventieve werking van uit, terwijl ondernemers / eigenaren die laks omgaan met de regels tijdig opgespoord kunnen worden, waardoor escalatie wordt voorkomen.

Enkele resultaten:

* In een horecagelegenheid werden twee illegalen aangetroffen. Zij werden meegenomen naar het politiebureau.

* Bij drie bedrijven werd door de Keuringsdienst van Waren een Proces-verbaal opgemaakt. Ook na eerdere waarschuwingen bleken de hygienische omstandigheden te wensen over te laten.
* De milieupolitie heeft een Proces-Verbaal opgemaakt tegen een horeca-ondernemer die wijzigingen in zijn inrichting niet had doorgegeven.

* De Brandweer heeft een Proces-Verbaal uitgeschreven voor de eigenaar van een kamerverhuurpand. Na herhaaldelijke waarschuwingen waren de zaken, hoewel verbeterd, nog niet helemaal in orde. Tot de eigenaar van een ander kamerverhuurpand zal de Brandweer een aanschrijving richten. Een derde adres zal binnenkort door de Brandweer opnieuw worden gecontroleerd.
* Achter een winkel aan de Klomp werd een illegaal cafe ontdekt. Dit lokaal werd onmiddellijk gesloten en tegen de eigenaar werd Proces
- Verbaal opgemaakt.

* Op twee adressen werd vastgesteld dat er een aanbouw, respectievelijk erfafscheiding was gebouwd zonder vergunning. In beide gevallen volgt een aanschrijving door Bouwbeheer.
* 24 personen worden door de gemeentelijke bevolkingsadministatie in onderzoek gezet. Zij bleken ingeschreven te staan op adressen waar zij niet bleken te verblijven. Vraag is wat dit kan betekenen.
* Tijdens de grootscheepse verkeerscontrole aan de Hengelosestraat en Oosterstraat werden in totaal 70 bekeuringen uitgeschreven. 50 voor fietsen zonder licht, 10 voor bromfietsen met een te hoog vermogen en nog eens 10 voor verschillende overtredingen als rijden zonder helm of zonder autogordel.

Deze derde handhavingsactie was de laatste in zijn soort. De situatie in de Lipperkerkstraat en omgeving is, in combinatie met andere maatregelen, aanmerkelijk verbeterd. Er is minder overlast vanuit panden, er zijn minder klachten van bewoners. De situatie is stabieler geworden waardoor winkeliers en bewoners meer vertrouwen hebben gekregen in hun wijk.
De samenwerking tussen de instanties met een opsporingsbevoegdheid zal op kleinere schaal binnen stadsdelen worden voortgezet.
---

Gepubliceerd op 28-11-2003 © Copyright gemeente Enschede Naar

[s?persberichten.ResultatencontroleactieLipperkerkstraatenhetLasondere o]