Politie Limburg-Noord

Politie verwijst 25 jongeren door naar Halt

Wellerlooi 28-11-2003 - De politie heeft donderdagmiddag als resultaat van een onderzoek dat zij heeft ingesteld naar aanleiding van ernstige misdragingen in een bus op 31 oktober jl., 25 jongeren voorgedragen voor een Halt-procedure. Tegen 1 persoon wordt proces-verbaal opgemaakt.

De politie startte het onderzoek naar aanleiding van een ernstige verstoring van de openbare orde op 31 oktober jl. door scholieren die gebruikmaakten van een buslijn tussen Venlo en Wellerlooi. De chauffeuse was het baldadige gedrag van de jeugdige inzittenden meer dan zat en besloot om de remise in Venlo in te rijden zodat de politie maatregelen kon nemen. Omdat niet duidelijk was wie welk aandeel had gehad in de baldadigheden, waaronder spugen en het gooien van levensmiddelen, noteerde de politie alle namen van de inzittenden.

Vervolgens stelde de politie nader onderzoek in, waaruit bleek dat het geen incident betrof, maar dat er vanaf het begin van het schooljaar met regelmaat ernstige verstoringen van de openbare orde plaatsvonden op de betreffende buslijn. De misdragingen bestonden onder meer uit vechten in de bus, het veroorzaken van geluidsoverlast door muziek, het gooien van levensmiddelen en het lastigvallen van andere passagiers en de buschauffeur.

Uiteindelijk wist de politie een lijst met 26 namen vast te stellen van personen die in aanmerking kwamen voor de diverse baldadigheden. Het betreffen jongeren tussen de 13 en 16-jaar die afkomstig zijn uit Blerick, Baarlo en Venlo. In overleg met de ouders van de betrokkenen zijn 25 van hen inmiddels voorgedragen voor een Halt-procedure. Tegen één van hen wordt proces-verbaal opgemaakt omdat geen toestemming werd verkregen van de ouder voor een Halt-procedure. In overleg met de busmaatschappij bekijkt de politie of er nog verdere maatregelen nodig zijn om herhaling van het baldadige gedrag van de jonge buspassagiers in de toekomst te voorkomen.