Gemeente Geldermalsen

Unaniem besluit gemeenteraad over NL.C

De Gemeenteraad van Geldermalsen heeft zich afgelopen dinsdag uitvoerig beraden over de plannen van projectontwikkelaar MAB voor NL.C, hét Nederlands Centrum, het grootste retail en leisure centrum in Nederland. De gemeenteraad vindt dit project interessant maar zit tegelijkertijd met een aantal vragen. Om te komen tot een zorgvuldige afweging van alle aspecten is besloten tot een opdracht aan een drietal onafhankelijke bureaus voor aanvullende onderzoeken. Daarnaast gaat de gemeente bevorderen dat de plannen voor het NL.C bij de discussie over een regionale structuurvisie (bouwsteen voor het streekplan) worden betrokken. De besluitvorming in de gemeenteraad betekent een belangrijke eerste stap in een nieuwe fase rond het NL.C

Het NL.C is gepland in het centrum van het land: bij knooppunt Deil (A15/A2) en vlakbij heet station Geldermalsen met directe verbindingen naar Utrecht, Den Bosch, Dordrecht en Arnhem. De omvang en opzet van NL.C zijn uniek in Nederland omdat alle functies in het concept verbonden zijn met vrije tijd. Dit varieert van winkelen, sport, reizen, kennis, muziek en cultuur tot uitgaan.

Het concept voor NL.C, dat op 30 januari jl. door MAB en LIAG architecten aan de Provincie Gelderland voor het eerst werd gepresenteerd, is de afgelopen maanden in overlegmet de Gemeente Geldermalsen door MAB en LIAG verder uitgewerkt en wordt momenteel op verschillende bestuurlijke niveaus behandeld.

Ten behoeve van de uitwerking en besluitvorming wordt momenteel al door MAB samengewerkt met het ministerie van VROM en de provincie Gelderland en regionale belangenorganisaties als de Kamer van Koophandel, bedrijvenkringen en de Gewestelijke Land- en Tuinbouw Organisatie.

De verwachting is dat NL.C 3.000 nieuwe arbeidsplaatsen zal genereren en daarmee voor deze regio waar sprake is van een afname van de werkgelegenheid in de agrarische sector, een positieve stimulans betekenen.

De reacties op dit voor Nederlandse begrippen ambitieuze plan, zijn overwegend positief.

Ook nationale en internationale retailers en leisure ondernemingen zijn enthousiast over het concept en worden door MAB betrokken in de uitwerking van de plannen. Met enige van hen zijn intentieovereenkomsten in voorbereiding.

MAB treedt op als risicodragend ontwikkelaar van NL.C en is in gesprek met eindbeleggers.

Concept & programma

Het centrale thema van NL.C is recreatief winkelen en overige vormen van vrijetijdsbesteding d.m.v. zowel groot- als kleinschalige winkelformules in een veilige en comfortabele omgeving. Binnen het concept is veel ruimte voor innovatie. NL.C wordt een autonoom functionerende bestemming voor het individu én het gezin, doordat bij de invulling van het programma de volgende elementen centraal staan: kijken, vergelijken, proberen & kopen; verblijven, genieten, ontspanning & vermaak; evenementen, sport & belevenissen; eigenheid & echtheid; cultuur & natuur; spelen & leren.

Het programma zal als volgt worden ingevuld:

Winkelen: ca. 50.000 m2 retail met speciaal voor NL.C ontwikkelde concepten, aangepaste formules, flagshipstores en binnen- en buitenlandse pilots voor de Nederlandse markt.

Budget Resort ca. 20.000 m2 beschikbaar voor vaste en tijdelijke huurders, geïnspireerd door outlet centra en (aan jaargetijden verbonden) markten en evenementen.

Mobiliteit: ca. 15.000 m2 fiets megastore en automall waarbij de locatie het try&buy principe unieke mogelijkheden biedt. Denk bijvoorbeeld aan een mountain bike track over het groene dak van NL.C.

Huis & Tuin: ca 12.000 m2 in de vorm van een tuincentrum, een woonthemacentrum en een bijzondere Doe Het Zelf formule.

Evenementen: ca. 5.000 m2 te gebruiken voor nationale en regionale evenementen geïnspireerd op de landelijke omgeving en/of activiteiten van de retailers (bijv. lancering nieuw automodel).

Hobby & Vrije tijd: ca 15.000 m2 in- en outdoor leisure, gericht op kennis, cultuur, sport, gezondheid, reizen en elektronica. (bijv. overdekt waterbassin voor zwemmen, duiken en surfen; circuit voor 4-weel Drives uit de Automall; driving range, etc.)

Horeca: ca. 8.000 m2

Hotel/Expo: ca. 5.000 m2 inclusief ruimte voor educatief en zakelijk programma dat inspeelt op de ontwikkeling om technologie en wetenschap te bundelen.

Parkeren: ca. 6.000 parkeerplaatsen

Ontwerp

MAB werkt samen met LIAG aan het Masterplan voor NL.C. Uitgangspunt daarbij is inpassing van het centrum in de landschappelijke context en herstel van de verstoorde horizon als gevolg van de aanleg van de Betuwelijn . Het landschap wordt als het ware opgetild, waardoor ruimte ontstaat voor een complex bestaande uit meerdere lagen.

Vervolg & planning

MAB zal de gemeente Geldermalsen de komende maanden faciliteren bij de inbreng van NL.C in de ontwikkeling van de regionale structuurvisie. Ook de resultaten van de onafhankelijke onderzoeken zullen worden meegenomen ten behoeve van de regionale structuurvisie die in juni 2004 wordt vastgesteld. De structuurvisie geldt als bouwsteen voor het streekplan van de provincie wat naar verwachting eind 2004 wordt vastgesteld.
In het besef van de onzekerheid van de uitkomst van allerlei nog komende belangrijke besluitvormingsmomenten en de uitkomst van te voeren procedures (o.a. m.er.-procedure en wijziging van het bestemmingsplan) streeft MAB naar start van de bouw eind 2006. De bouwtijd wordt geschat op 2,5 jaar