Ingezonden persbericht


Lage btw weer verlengd met half jaar

Schilders en stukadoors blijven inzetten op structurele voortzetting lagere btw

Gouda, 28 november 2003 ­ De proef met het lage BTW-tarief voor het schilders- en stukadoorsonderhoud aan woningen ouder dan vijftien jaar wordt verlengd van 1 januari 2004 tot 1 juli 2004. Dit is het gevolg van Europees overleg eerder deze week. Brancheorganisaties FOSAG en NOA staan positief tegenover de verlenging, maar blijven de eigen kanalen inzetten om de regering en de Tweede kamer over haar standpunten te informeren en een structurele voortzetting te bepleiten. De verlenging betekent dat woningeigenaren, maar ook bewoners van huurwoningen, studentenflats, bejaardentehuizen en verpleeg- en verzorging-instellingen, nog een half jaar langer kunnen profiteren van de lagere BTW. De schilders en stukadoors spannen zich sinds het begin van de proef in om er een succes van te maken.

Het experiment met een lagere BTW loopt vanaf 1 januari 2000. De effecten op de werkgelegenheid bleken dermate positief dat de regering en de Tweede Kamer zich al hebben uitgesproken voor een permanente verlaging. FOSAG en NOA, de werkgevers-organisaties van de schilders- en de stukadoorsbranche, hebben zich van begin af aan sterk gemaakt voor het succes van de proef: de verlaging komt geheel ten goede aan de woningeigenaren. Dit zorgde voor een toename van de werkgelegenheid in de schildersbranche met 4 procent in de periode 2000 - 2003.

Voorzitter Jan van Walsem van FOSAG en NOA: "Door de lagere prijs is het woning-onderhoud aantoonbaar aantrekkelijker. Wij zetten daarom in op een blijvende verlaging van het BTW-tarief. Wij vertrouwen erop dat regering en parlement zich in Europees verband blijven inspannen voor verdere voortzetting." Eén van de redenen waarom de branche zich sterk maakt voor de BTW-verlaging, is het terugdringen van het zwartwerk. "Door lagere tarieven blijft het aantrekkelijk om vakmensen in te zetten", stelt Van Walsem. "Het feit dat de omzet zo gegroeid is, toont aan dat de BTW-verlaging ook op dat vlak zijn effect niet heeft gemist."

Gedurende de proefperiode steeg de brancheomzet met 26% in het eerste jaar en steeg de werkgelegenheid met 23% in 2000, met 6,4% in 2001 en met 18,2% in 2002. In de gehele bedrijfstak is het aantal voltijdbanen in de periode 2000-2002 met ongeveer 8500 gestegen.

FOSAG is de organisatie van ondernemingen en ondernemers in de schilders- en onderhoudsbranche. FOSAG heeft 3.200 leden, die gezamenlijk een omzet realiseren van ¤ 2,4 miljard. In de branche zijn 35.000 werkenden actief. NOA is de organisatie van ondernemingen en ondernemers in de stukadoors-, wand-, plafond-, vloer- en terrazzobranche. NOA heeft 1.200 leden, die gezamenlijk goed zijn voor een omzet van ¤ 1,5 miljard.

Noot voor de redactie (